Nieuwe recessie ligt op de loer en kan tot een crash leiden

nieuwe recessie beurs aandelen beleggen

De handelsoorlog tussen de VS en China domineert nu al een lange tijd regelmatig de beurzen. Er zijn weken tot maanden met weinig nieuws en soms een hoopvol bericht. Al vaker heeft president Donald Trump laten weten dat onderhandelingen worden hervat maar dit lijkt telkens niet concreet te zijn. Met de meest recente verdere escalatie lijkt een oplossing voor de handelsoorlog weer heel wat verder weg. Over en weer namen de VS en China weer maatregelen waar beleggers niet vrolijk van werden. De aandelenbeurzen kwamen weer onder druk te staan en recente records verdwenen weer uit het zicht. Volgens diverse zakenbanken ligt een nieuwe recessie nu op de loer.

Nieuwe recessie door escalatie

Begin december legde president Trump nog eens 10 procent meer importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 300 miljard dollar. Als tegenreactie devalueerde de Chinese overheid de Chinese munt, de renminbi. Dit maakte een deel van de importheffingen teniet en in de VS werd dit niet met enthousiasme onthaald. Al snel kwam de reactie dat China een valuta manipulator is.

Secretary Mnuchin, under the auspices of President Trump, has today determined that China is a Currency Manipulator.

Een valuta manipulator heeft onder andere als doel om op een oneerlijke manier voordeel te halen in internationale handel. Door de maatregel om de Chinese renminbi te devalueren daalde de waarde van de munt tot het laagste niveau sinds 2015. Er leek wat extra paniek te ontstaan door de daling maar een beter dan verwachtte groei van de Chinese export liet de paniek grotendeels verdwijnen. Zo blijft de handelsoorlog doorgaan en afgaande op de president Trump tweets lijkt de beurs nu vooral in de ban van onvoorspelbare gebeurtenissen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Morgan Stanley verwacht nieuwe recessie

Beleggers merken de gevolgen nu al met aandelen die onder druk staan maar volgens zakenbank Morgan Stanley is de kans zelfs groot op een nieuwe recessie. Wanneer de VS nog meer importheffingen gaat opleggen en China tegenmaatregelen neemt zal de wereldeconomie binnen drie kwartalen in een nieuwe recessie belanden. Deze voorspelling werd al gedaan door andere zakenbanken en een nieuwe recessie in 2020 werd al langer door Dr. Doom aangegeven. De handelsoorlog zorgde er ook voor dat de FED zich genoodzaakt voelde om de rente te verlagen. Het bedrijfsvertrouwen daalt volgens de zakenbank, net als een rem op de wereldwijde economische groei. Mochten er dan twee kwartalen volgen van een economische krimp dan spreekt men van een nieuwe recessie.

Lehman-achtige taferelen

De Japanse zakenbank Nomura is zelfs nog pessimistischer in hun uitspraken. Een klein herstel kan maar eens tijdelijk zijn en de echte daling kan wel eens veel heftiger worden. Dit liet macro-econoom Masanari Takada van de Japanse zakenbank weten. De tweede daling kan wel eens de eerste compleet overschaduwen. Het simpel afwimpelen van de mogelijkheid op Lehman-achtige taferelen zou naïef kunnen zijn.

We would add here that the second wave may well hit harder than the first, like an aftershock that eclipses the initial earthquake. At this point, we think it would be a mistake to dismiss the possibility of a Lehman-like shock as a mere tail risk.

Een reden om tot deze uitspraken te komen is dat hedgefondsen hun posities sterk aan het afbouwen zijn. Zij willen liever meer cash voorhanden hebben wanneer de volatiliteit in de markt toeneemt. Deze volatiliteit is ook meetbaar met de VIX index, ook wel de angst index genoemd. Deze index verdubbelde bijna in enkele dagen na de verdere escalatie in de handelsoorlog. Er werd een waarde van bijna 25 bereikt terwijl dit de week ervoor nog ongeveer 13,5 was. Volgens Takada is augustus kenmerkend voor het stijgen in twee stappen voor deze VIX index. De eerste in de eerste helft van de maand en de tweede in de tweede helft van de maand. De eerste is nu geweest en het is afwachten of er een tweede volgt. Net als economen afwachten of er überhaupt wel een nieuwe recessie komt maar dit ligt vooral in de handen van de VS en China.

Bezoek ook het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.