De ontwikkelingen van de olieprijs, invloed van Iran en China

Olieprijs China Iran

Stilletjes aan hebben afgelopen tijd Iraanse olietankers grote hoeveelheden olie gestald in China, dit ondanks de sancties die de VS heeft ingesteld tegen Iran. Volgens experts kan deze voorraad een tijdbom onder de olieprijs betekenen.

Iran en China halen hiermee een slimmigheidje uit. Wanneer de olie niet is ingeklaard en Iran geen aangifte doet bij de Chinese douane, is er nog geen druppel olie geleverd aan China. Op deze manier overtreedt het land de scherpe sancties tegen Iran niet. De Iraanse olie is opgeslagen in tanks in China, maar is nog steeds eigendom van Teheran.
Omdat Iran de drijvende olieopslag niet vrijuit kan exporteren neemt de opslag alleen maar toe. Stoppen met olie oppompen is helemaal geen optie, het zou de toekomstige productie van olievelden in gevaar brengen denken experts.

Invloed China en Iran op de olieprijs

China kan flinke kortingen bedingen op de olie. Iran wil de olie ook inzetten als vergoeding voor de Chinese bedrijven wat zij in het land doen. Beslist Peking dat de olievoorraden gebruikt gaan worden dan kan dat een flinke klap toebrengen aan de olieprijs. Een prijsdaling van 5 tot 7 dollar per vat wordt niet uitgesloten. Ook zou een dergelijk beslissing een harde reactie van de Trump regering over China afroepen.

De olieprijs sinds 2017 (light crude oil)
De olieprijs sinds 2017 (light crude oil)

Doordat China zeer grote staatsraffinaderijen heeft is het een belangrijke speler op de markt voor olie en geraffineerde producten. Er kan geen risico worden genomen dat men wordt afgesneden van het Amerikaanse financiële systeem. Als de VS de douaneopslag gaat kenmerken als een trucje en ervan uitgaat van levering tegen de sancties in, dan kan het extra maatregelen tegen China nemen.

Gelukkig is het nu nog niet zover. Wat de Chinezen gaan doen met de Iraanse olie kan bepalen of het de sleutel is van handelsoorlogonderhandelingen. Heeft China in de toekomst een tikkende tijdbom voor de oliemarkt of een partij olie voor een lage prijs?

Meer ontwikkelingen en nieuws op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.