Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggers over het vertrouwen in de beurs, Libra en klimaatverandering

technische analyse ING logo beleggersbarometer beurs

De beleggersbarometer van ING heeft weer een stijging laten zien na een stabiel niveau in de maanden daarvoor. Het vertrouwen is ook een weerspiegeling van de prestaties van de portefeuilles van de ondervraagde beleggers. Het optimisme zal volgens de beleggers ook de komende tijd aanhouden. De verwachtingen voor de AEX zijn hiermee ook sneller toegenomen. Onderstaande afbeelding laat de ontwikkeling van de beleggersbarometer zien. Een waarde boven de 100 is positief en een waarde onder de 100 is negatief.

ING beleggersbarometer beurs
ING beleggersbarometer

Beleggersprofiel en verwachtingen

ING heeft ook een meting verricht om een beeld te krijgen van beleggers. Ongeveer de helft belegt zelf en het merendeel hiervan (81 procent) doet dit voor de lange termijn. Doorgaans verwacht men in eigen land het meeste rendement te kunnen behalen gevolgd door Azië (exclusief Japan). Onder energie aandelen is Shell het populairst. Er werd ook gevraagd naar de eigen situatie op de arbeidsmarkt. De meeste ondervraagden zijn zeker over het behouden van hun baan (81 procent) en 16 procent gaf aan hier niet zeker van te zijn.

Facebook munt Libra

Van de ondervraagden gaf 2 op de 3 aan dat ze gehoord of gelezen hebben over de plannen van Facebook om een eigen cryptomunt te lanceren. Deze zal Libra gaan heten. Slechts 1 op de 10 gaf aan deze munt te willen gebruiken maar 2 op de 3 zou dit juist niet doen.

Een potentieel van 10% procent voor een munt die er nog niet is, is al best veel. Het bereik van Facebook is met 2,5 miljard gebruikers enorm groot. Ik denk dan ook dat het terecht is dat deze ontwikkeling de aandacht heeft van autoriteiten. – Bob Homan, hoofd ING Investment Office

De aankondiging van de cryptomunt zorgt er bij beleggers nog niet voor dat ze meer willen gaan beleggen in het aandeel Facebook. 78 procent van de ondervraagden gaf aan dat dit niet een reden is om meer in het aandeel van de Amerikaanse techgigant te gaan beleggen.
Klimaatverandering

Een actueel en veelbesproken onderwerp is het klimaat en ook dit kwam aan bod bij de vragen onder beleggers. Driekwart van de beleggers gaf aan dat ze zich zorgen maken over de opwarming van de aarde. Hiervan geeft bijna de helft aan dat ze vinden dat er grotere problemen in de wereld zijn. 1 op de 3 geeft aan dat klimaatverandering van invloed is op de keuzes van hun beleggingen. Het merendeel van de beleggers denkt zelf een steentje bij te kunnen dragen met het tegengaan van de klimaatverandering. Met direct de blik op de beurs denkt 32 procent dit te kunnen bewerkstelligen door duurzaam te beleggen. Een andere oplossing is minder beleggen in bedrijven die niet duurzaam zijn. Het duurzaam beleggen is wereldwijd dan ook aan populariteit aan het winnen. Volgens Bob Homan, hoofd ING Investment Office, is het vanuit beleggingsperspectief interessant om mee te doen aan deze trend.

Meer over aandelen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)