Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Prosus is klaar voor de grote beursgang, wat moet u weten?

aandeel Prosus beursgang forum

Voor veel beleggers is de naam nog onbekend maar de beursgang van het aandeel Prosus zal groots zijn. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Naspers wil zijn internationale technologie- en internetactiviteiten naar de beurs brengen en zal dat in Nederland doen. Het doel is om de activiteiten in de holding Prosus onder te brengen waarvan ruim 25 procent van de aandelen worden verkocht. Naspers is een mediaconglomeraat dat al ruim honderd jaar oud is en de naam is afgeleid van Nasionale Pers (Nationale Pers).

Het interessante aan Prosus is vooral het enorme belang in Tencent. Het bedrijf heeft een belang van bijna één derde in de Chinese internetgigant. Na de Amerikaanse internetbedrijven Alphabet, Amazon en eBay is Tencent het grootste internetbedrijf in de wereld.

Aandeel Prosus naar de AEX

De eerdere verkoop van 2,1 procent van de aandelen van Tencent leverde Naspers al bijna 9 miljard dollar op. Het resterend belang zou op basis van die cijfers gewaardeerd worden op meer dan 130 miljard dollar. Het is dan ook geen wonder dat het waarschijnlijk een plekje krijgt in de AEX. Vergeleken met andere fondsen in de AWX zal het aandeel Prosus één van de groten worden. Shell is ongeveer 230 miljard euro waard, Unilever doet vandaag de dag een slordige 145 miljard euro en een ING is ‘slechts’ 40,7 miljard euro waard. De beursgang van het aandeel Prosus zal dus terecht de nodige aandacht krijgen.

De kroonjuwelen zijn natuurlijk de aandelen van Tencent. Nog geen 20 jaar geleden investeerde Naspers 32 miljoen voor een belang van 46,5 procent in de Chinese techreus van vandaag de dag. Dat belang is inmiddels voor een deel afgebouwd maar heeft nog een waarde van een slordige 130 miljard dollar. Er is natuurlijk meer dan het belang in Tencent. Zo heeft Naspers ook een 20 procent belang in DeliveryHero dat een concurrent van Takeaway.com is. Daarnaast zijn er grote belangen in OLX dat vergelijkbaar is met eBay en Makemytrip dat een digitale reisorganisatie is. Naspers heeft redelijk wat activiteiten die zijn blootgesteld aan opkomende economieën zoals de BRICS: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika.
Waardering van het aandeel Prosus

De aandelen van Naspers hebben een waarde van ongeveer 85 miljard euro. Dat is al een onderwaardering in vergelijking met het belang in Tencent. Om die onderwaardering weg te poetsen wil het bedrijf de internetactiviteiten naar de beurs brengen. De allure van de Amsterdamse beurs en een notering in een politiek stabiel land moet het vertrouwen van beleggers wekken. Statutair gezien is Naspers al in Nederland gevestigd en daar komt de notering van het aandeel Prosus bij. Door de meevallers uit dividend van Tencent van bijna een kwart miljard dollar en de verkoop van een deeltje van het belang wist Naspers nog zwarte cijfers te schrijven.

Uitstel maar geen afstel

Het aandeel Prosus zal op 11 september zijn debuut maken op de Amsterdamse beurs. Al eerder waren er plannen om de beursgang te voltooien maar door een administratieve fout werd een bijzondere aandeelhoudersvergadering uitgesteld. De reden voor het uitstel was een fout met de adressering van een aantal aandeelhouders. Zuid Afrikaanse regelgeving schrijft echter voor dat aandeelhouders op een juiste wijze geïnformeerd moeten worden. Eind augustus zal nu de bijzondere aandeelhoudersvergadering plaatsvinden waarna de beursgang zeer waarschijnlijk doorgang kan krijgen. Ongeveer 27 procent van de aandelen zal worden verkocht. De beursgang van het aandeel Prosus zal beleggers kansen geven om in de activiteiten van Naspers te investeren. Na de beursgang zal het één van de grootste Europese internetbedrijven worden.

Update 11 september

Op 11 september was er dan eindelijk de beursgang van het aandeel Prosus. Met de ticker PRX of ISIN code NL0013654783 kunt u het aandeel vinden om er in te beleggen. De beursgang mocht al direct een succes worden genoemd met een stijging van ongeveer 30 procent. In de loop van de eerste handelsdag nam de stijging nog wat af maar bleef met ongeveer 25 procent nog ruim boven de verwachtingen.

Volg ook het Prosus forum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)