Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggen in nikkel, nikkelprijs naar hoogste niveau in een jaar

beleggen in nikkel smelten smelterij

Dit jaar bleek het beleggen in nikkel goed uit te pakken. De belangrijkste redenen hiervoor is de sterke vraag naar het metaal en het relatief beperkte aanbod. De nikkelprijs steeg dit jaar al bijna met 40 procent. Iedereen heeft al dan niet bewust te maken met nikkel. Nikkel is een onderdeel van roestvast staal en het komt ook voor in muntgeld. In de oliesector is het ook een belangrijk metaal omdat het onder meer wordt gebruikt voor ontzwaveling van aardolie. Het is ook een belangrijk bestandsdeel van oplaadbare batterijen/accu’s. Net dit laatste punt is de grootste reden van de recente stijging van de nikkelprijs.

beleggen in nikkel nikkelprijs in euro sinds begin 2019
Nikkelprijs in euro sinds begin 2019

Waarom stijgt de nikkelprijs?

Dat de prijs van nikkel dit jaar en vooral in de laatste weken zo snel stijgt hangt af van een aantal factoren. De sterke vraag en een beperkt aanbod zijn belangrijke redenen. De sterke vraag komt deels uit de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. Aan de kant van het aanbod waren er belangrijke triggers uit problemen bij een grote nikkelsmelter en overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië. Indonesië is één van de grootste producenten van nikkel. Indonesië liet ook nog weten dat het de export van nikkelerts zal stoppen tot 2022. Bovenstaande grafiek laat het verloop van de nikkelprijs zien sinds begin dit jaar.
Beleggen in nikkel met aandelen of ETF

Zoals tegenwoordig voor bijna elke sector, index of grondstof kan men ook beleggen in nikkel met een ETF. De ETF iPath Series B Bloomberg Nickel Subindex met JJN als ticker volgt de Dow Jones-UBS Nickel Subindex Total Return. Daarnaast is er ook de ETFS Nickel ETC met ticker NICK. Wie specifiek met een aandeel wil beleggen in nikkel heeft voldoende keuze. Er zijn nogal wat beursgenoteerde bedrijven die blootstelling hebben aan nikkel. Hoe meer blootstelling aan de nikkelprijs des te meer men kan inspelen op een verdere stijging van het metaal.

De grootste producent van nikkel is Norilsk Nikkel en één van de eigenaren is geen onbekende naam in de voetbalwereld. Een van de bekendste oligarchen uit Rusland is Roman Abramovitsj en hij is tevens eigenaar van voetbalclub Chelsea. Het Russische bedrijf heeft een wereldwijd marktaandeel van 18 procent. Mijnbouwer Vale heeft ook een grote blootstelling aan de nikkelprijs omdat zij een marktaandeel van 14 procent hebben. Jinchuan uit China heeft een marktaandeel van 8 procent en behoort hiermee tot de belangrijkste bedrijven in de sector. Aangezien Australië de grootste producent van nikkel is komen hier ook een aantal beursgenoteerde bedrijven uit met een blootstelling aan nikkel. Een aantal hiervan zijn Pioneer Resources, Artemis Resources, Nickel Mines, Talisman Mining en South32.

Lees meer over beleggen in grondstoffen op het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)