Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Wereldwijd beleggen in aandelen met de iShares MSCI World ETF

Wereldwijd beleggen in aandelen met de iShares MSCI World ETF

Wereldwijd beleggen in aandelen hoeft niet perse met een zeer uitgebreide portefeuille. Met behulp van ETF’s is het niet meer nodig om talloze aandelen te kopen om bijvoorbeeld te kunnen spreiden. Een ETF, ook wel tracker genoemd, kan posities hebben in diverse aandelen en zo een sector of een index volgen. In dit artikel lichten wij graag de iShares MSCI World ETF uit waarmee wereldwijd beleggen wel erg makkelijk is. Om het zoeken bij uw broker makkelijker te maken kunt u deze ISIN-code IE00B0M62Q58 of het tickersymbool IWRD gebruiken. Er moet wel een kleine kanttekening worden gemaakt en dat is dat deze ETF voornamelijk grote posities heeft in grote Amerikaanse bedrijven. Het is dan ook geen toeval dat met de nieuwe records op de Amerikaanse beurzen deze ETF ook op recordniveau staat. U leest in dit artikel ook hoe u gratis in onder andere deze ETF kunt beleggen.

Wereldwijd beleggen met de iShares MSCI World ETF
Wereldwijd beleggen met de iShares MSCI World ETF

Waarin wereldwijd beleggen?

De iShares World ETF is vooral interessant voor wie internationaal wil beleggen in ondernemingen uit ontwikkelde landen. De samenstelling is divers qua sectoren maar het zwaartepunt met de geografische verdeling ligt voornamelijk in de VS.

Geografische verdeling van de posities in de ETF:

 • VS 62,8 procent
 • West Europa (eurozone) 10,1 procent
 • Japan 8,0 procent
 • Verenigd Koninkrijk 5,9 procent
 • West Europa (niet eurozone) 5,0 procent

Verdeling in sectoren van de posities in de ETF:

 • Technologie 17,9 procent
 • Financiële Dienstverlening 17,4 procent
 • Gezondheidszorg 12,5 procent
 • Cyclische Consumptiegoederen 12,0 procent
 • Industrie 11,0 procentDe dominantie van de posities uit de VS is logisch te verklaren, veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven zijn Amerikaans. Wat voor u interessanter is dan de geografische verdeling of de verdeling per sector zijn de posities in de bedrijven. Er zijn bijna 1.700 verschillende posities ingenomen met de ETF en de top 10 bestaat uit:

 1. Microsoft 2,40 procent
 2. Apple 2,27 procent
 3. Amazon 1,99 procent
 4. Facebook 1,14 procent
 5. JPMorgan Chase & Co 0,89 procent
 6. Johnson & Johnson 0,89 procent
 7. Alphabet class C 0,86 procent
 8. Alphabet class A 0,82 procent
 9. Exxon Mobil 0,78 procent
 10. Visa class A 0,76 procent

Bekende namen voor Belgische en Nederlandse beleggers die in de grootste 200 posities in deze ETF zijn opgenomen zijn Shell, Unilever, ASML, AB Inbev en ING.

Gratis beleggen?

Gratis wereldwijd beleggen in onder andere deze ETF kan via enkele brokers. Bij DEGIRO is dit mogelijk omdat de ETF is opgenomen in de Trackers Kernselectie. Met inachtneming van de fair use policy zijn er dan geen kosten bij aan- of verkoop van de ETF. Een andere optie is de broker Flatex. Zij hanteren sowieso geen transactiekosten voor ETF’s maar ook niet voor aandelen, turbo’s, obligaties en fondsen.

Gratis beleggen in dergelijke producten maakt het ook nog eens extra aantrekkelijk om periodiek te beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld maandelijks voor een beperkt bedrag periodiek beleggen.

Meer over ETF’s en beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)