Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Inflatie gekoppelde obligaties (inflation linked bonds)
Inflatie gekoppelde obligaties (inflation linked bonds)

Inflatie gekoppelde obligaties inflation linked bonds

Algemeen bekend maar vaak niet opgemerkt is het drukkend effect van inflatie op bijvoorbeeld vastrentende beleggingen of spaargeld. Stel de inflatie in een jaar is 2 procent en uw portefeuille behaalde een rendement van 8 procent. Het werkelijke rendement is dan 6 procent omdat door de inflatie het geld minder waard is geworden. Voor spaarders is dit nog somberder want de spaarrentes staan nabij de nulgrens, u verliest dan hoe dan ook koopkracht. U kunt zich beschermen tegen de negatieve invloed van inflatie met behulp van inflatie gekoppelde obligaties, in het Engels ook wel inflation linked bonds genoemd.

Deze obligaties kunnen het inflatierisico compenseren of afdekken omdat ze bij een toenemende inflatie in waarde stijgen. Veel grote economieën geven dergelijke inflatie gekoppelde obligaties uit. Onder andere de VS, Japan, een veel Europese en andere Aziatische landen geven deze obligaties uit. Als een soort verzekering tegen onzekerheid in de toekomst zijn het gewilde investeringsmiddelen bij kleine investeerders en grote investeerders zoals institutionele beleggers.


Inflatie gekoppelde obligaties (inflation linked bonds)

Uitgifte van inflatie gekoppelde obligaties

Inflatie gekoppelde obligaties zijn dus gekoppeld aan de ontwikkeling van prijzen van consumptiegoederen. Op hun beurt wordt dit weer uitgedrukt in een consumentenprijsindex (CPI). Voor wie interesse heeft in een dergelijke obligatie doet er goed aan om na te gaan welk land de obligatie heeft uitgegeven en hoe het land de consumentenprijsindex samenstelt.

In de VS geeft de US Treasury de inflation linked bonds van dat land uit. Dit zijn Treasury inflation-protected securities (TIPS) en inflatie-geïndexeerde spaarobligaties (I-Bonds). Deze zijn beiden gekoppeld aan de CPI van de VS. In het Verenigd Koninkrijk worden inflatie gekoppelde obligaties uitgegeven door de UK Debt Management Office en deze zijn gekoppeld aan de detailhandelsprijzen (RPI). In Japan worden de obligaties uitgegeven door het Japanse ministerie van Financiën en deze zijn aan de Japanse CPI verbonden.

Werking van inflatie gekoppelde obligaties

Doorgaans stijgt de hoofdsom van de obligatie voor de inflatie gekoppelde obligatie die in een land is uitgegeven met de inflatie in dat land. Bij inflatie stijgt dus ook de nominale waarde van de obligatie. Dit is in schril contrast met de inflatoire trend van andere effecten want die dalen vaak in waarde als de inflatie stijgt. Daarnaast zal ook de couponrente worden gecorrigeerd voor de inflatie. De rente is dus niet vast maar variabel. Dit zijn redenen waarom de inflatie gekoppelde obligaties aantrekkelijk kunnen zijn wanneer de inflatie over langere tijd zal toenemen of hoog zijn.

De risico’s

Inflatie gekoppelde obligaties kunnen een groot opwaarts potentieel hebben maar dat wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn. De waarde schommelt met de CPI (of soms met de RPI) maar is ook afhankelijk van de rentetarieven. Zo zijn de rendementen van dit soort obligaties doorgaans laag in vergelijking met veel andere obligaties als de rentetarieven laag zijn.

Bij deflatie geven ze tevens weinig waardebescherming. Fiscaal gezien kunnen er ook nadelen zijn en dit komt door de twee belangrijke waarden van inflatie gekoppelde obligaties. De oorspronkelijke nominale waarde van de obligatie en de huidige waarde gecorrigeerd voor inflatie. In sommige gevallen kunnen aanpassingen aan de hoofdsom door de fiscus worden gezien als jaarlijks inkomen. Dit is niet direct het geval omdat de beleggers de compensatie ontvangen in de vorm van een hogere couponbetaling.

Meer over beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.