Recessie in 2020 lijkt volgens Dr. Doom onafwendbaar

recessie in 2020

Dr. Doom, ook wel bekend als Nouriel Roubini (afgebeeld op bovenstaande foto), heeft weer van zich laten horen in een interview met Bloomberg. De doemprediker (als het op de beurs aankomt) gaf wederom aan dat de economie fragiel is en een recessie in 2020 lijkt onafwendbaar. In 2018 werd dit ook al door hem verkondigd en hij gaf onderstaande 10 redenen voor een nieuwe financiële crisis.

  1. Budgettaire stimuleringsmaatregelen.
  2. Oververhitting van de Amerikaanse economie.
  3. Handelsconflicten.
  4. Het immigratiebeleid in Amerika.
  5. Wereldwijde economische groeivertraging.
  6. Monetair en populistisch beleid in Europa.
  7. Amerikaanse beurs en andere aandelenmarkten zijn historisch gezien duur.
  8. Toename van flashcrashes.
  9. Het beleid van president Trump.
  10. Beperkte mogelijkheden tot redden van instellingen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Recessie in 2020

In het interview licht Roubini niet alle punten uit al zijn de voornaamste punten het handelsconflict tussen de VS en China en de olieprijzen. Beiden hebben de potentie om de wereld in een economisch crisis te duwen. Eerder sprak hij nog over eind 2019 of 2020 dus de tijdspanne is wat opgeschoven. Hoewel aandelen nabij recordniveaus noteren is dat volgens Roubini een schijn veiligheid. Centrale banken hebben een klimaat gecreeerd met lage rentes waardoor meer kapitaal naar aandelen stroomt. Mensen willen hun geld laten renderen en zoeken alternatieven voor sparen en komen dan al snel bij aandelen uit.

It’s a scary time for the global economy – Nouriel Roubini, alias Dr. Doom

De historisch lage rentes zijn volgens Roubini ook een gevaar voor een recessie in 2020. Waar in het verleden nog monetair ingegrepen kon worden door rentes te verlagen en daarmee de economie aan te kunnen jagen is dat nu onbekend terrein geworden. In die zin onbekend terrein omdat rentes al historisch laag staan en niemand weet wat de effecten zijn van verdere renteverlagingen. De enorme schuldenbergen zijn ook een bron van zorgen voor Roubini. De combinatie van deze risico’s maken het een gevaarlijke cocktail die voor een recessie kan gaan zorgen.

Rentestanden van Centrale banken wereldwijd
Rentestanden van Centrale banken wereldwijd (bron: Bloomberg)

Optimisme, handel en cryptovaluta

Volgens Roubini zal het optimisme van nu omslaan in voorzichtigheid en angst net als bij elke andere recessie. Het monetair beleid staat voor een onconventionele uitdaging die nodig zal zijn om een recessie te niet te doen. De handelsconflicten kunnen verder gaan leiden tot deglobalisering. Wat wil zeggen dat landen over en weer meer heffingen gaan opleggen en vooral hun eigen economie willen beschermen. Dit werkt overigens averechts en zal een krimp van de wereldeconomie veroorzaken. Roubini liet zich ook uit over cryptovaluta, hij kijkt hier sceptisch tegenaan. Volgens hem is er een enorme manipulatie van de prijzen en hij noemde het “…the most overhyped technology ever, it’s nothing better than a glorified spreadsheet.” Om daar nog aan toe te voegen “Nobody’s using it, and nobody’s ever going to use it.”

Onderstaande video laat het interview met Roubini op Bloomberg zien. Wilt u meer lezen over beleggen en de beurs bezoek dan het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.