Amerikaanse beurs sluit historisch goede maand af

Amerikaanse schuldenplafond Donald Trump

De eerste helft van het jaar werd ijzersterk afgesloten op de Amerikaanse beurs. Zowel de Dow Jones index, S&P500 en Nasdaq sloten om en nabij de 7 procent hoger in een maand tijd. Voor de Dow Jones was het de grootste stijging in juni in ongeveer 80 jaar en de S&P500 steeg wat betreft de maand juni het meeste in meer dan 60 jaar. Men kan dus spreken van een historisch sterke maand en daarmee lijkt ‘Sell in May…’ al een deuk opgelopen te hebben.

Amerikaanse beurs sluit historisch goede maand af
Amerikaanse beurs eerste helft van 2019

Optimisme stuwt Amerikaanse beurs

In de bovenstaande grafiek is het koersverloop te zien van de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq-100. De prestaties in de eerste helft van 2019 liegen er niet om maar zijn ietwat vertekend. Over de eerste helft van 2019 werden rendementen bereikt van 21,2 procent voor de Nasdaq-100, 17,4 procent voor de S&P500 en 14,0 procent voor de Dow Jones. Dat het wat vertekend is komt door de stevige correctie die eind 2018 plaatsvond. Hierdoor herstelden begin dit jaar de koersen en staan de Nasdaq-100 en S&P500 nipt boven de records uit 2018. De Dow Jones staat nog steeds lager dan de top van 2018.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Oplossing in conflicten?

Richting het einde van de eerste helft van het jaar werden beleggers optimistischer over een oplossing in het handelsconflict tussen de VS en China. Dit optimisme bleek terecht nadat op de G20 de economische grootmachten een ‘staakt tot vuren’ afspraken, er komen over en weer geen nieuwe importheffingen en gesprekken tot een oplossing in het conflict worden voortgezet. Daarnaast liet president Trump al voor de top weten dat er grote handelsovereenkomsten aan zouden komen met Japan en India. Ook in de spanning met Iran leek president gematigder te zijn, hij ziet ook daar een oplossing in het conflict.

Lees meer over de Amerikaanse beurs en andere aandelen op het beursforum.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.