Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Hoe kon u 26 procent rendement behalen in de eerste helft van 2019?

rendement behalen favoriete aandelen

De eerste helft van 2019 zit er op en de beurzen kenden een tot zover een goed jaar. Ondanks onzekerheid onder beleggers door het handelsconflict tussen de VS en China en wel of geen (harde) Brexit zitten veel beurzen weer nabij hun records. De beste aandelen voor 2019 volgens de bezoekers van Beursig.com lieten zelfs een gemiddeld rendement zien dat veel hoger lag dan dat van indexen zoals de BEL20 en de AEX. Met behulp van een poll konden bezoekers eind 2018 stemmen op hun favoriete aandelen voor 2019. Hieruit volgde een gecombineerde top 5 van Belgische en Nederlandse aandelen. Deze aandelen konden inmiddels een rendement behalen van 26 procent(!). Dit rendement werd niet behaald met een enkele uitschieter want maar liefst 3 van de 5 aandelen stegen maar liefst 36 tot bijna 45 procent.

De resultaten van de favoriete 5 aandelen tot dusver:
Beter rendement behalen dan een index

In deze resultaten is ook het dividend meegerekend dat bij AB Inbev, Shell en Ahold Delhaize werd uitgekeerd. Dit geeft een klein beetje een vertekend beeld met de resultaten van de AEX en BEL20 omdat dividenden uit deze indexen verdwijnen. De AEX behaalde over de eerste 6 maanden een rendement van 15,1 procent en de BEL20 bleef wat achter met 9,4 procent. In de onderstaande grafiek ziet u alle resultaten bij elkaar.

Hoe kon u 26 procent rendement behalen in de eerste helft van 2019?
Rendement behalen met de favoriete aandelen

Legenda bij de grafiek: BEL20, AEX, AB Inbev, Galapagos, ArgenX, Royal Dutch Shell en Ahold Delhaize.

Opvallend is dat de aandelen die het meeste rendement behalen een notering hebben in de BEL20 maar dat de BEL20 op de AEX achterblijft. In de BEL20 zijn de aandelen gekozen die de beste prestaties laten zien. Alleen Barco, dat op moment van de poll nog geen notering had in de BEL20, presteerde beter met bijna 90 procent rendement. In vergelijking met een belegger die voor individuele aandelen gaat had de indexbelegger maar een ‘mager’ resultaat. Een groot voordeel van het beleggen in een index is de beperkte volatiliteit maar de 5 favoriete aandelen laten zien dat met de juiste keuzes meer rendement is te behalen.

Volg uw favoriete aandelen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock