Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Handelsconflict zorgt voor daling van beleggersvertrouwen

goudprijs en zilverprijs Amerika en China handelsoorlog handelsconflict

Uit de maandelijkse beleggersbarometer van Binck blijkt dat het handelsconflict het beleggersvertrouwen drukt. Het vertrouwen daalde hierdoor naar het laagste niveau in ongeveer 2,5 jaar. Het beleggersvertrouwen geeft een afspiegeling van het vertrouwen van particuliere beleggers over het huidige beurssentiment en dat van de komende maanden. Het handelsconflict tussen de VS en China is momenteel het grootste zorgenkind van beleggers. De waarde komt uit op 2,4 wat nog steeds positief is, een waarde onder 0 is negatief. Onderstaande grafiek laat de impact van het handelsconflict zien in het beleggersvertrouwen.

Handelsconflict van invloed op beleggersvertrouwen
Handelsconflict van invloed op beleggersvertrouwenls

Ondanks handelsconflict ook lichtpuntjes

Ondanks dat het handelsconflict parten speelt in het vertrouwen van beleggers zijn er ook lichtpuntjes. Zo zien beleggers het aandeel Flow Traders als één van de favoriete aandelen voor de komende tijd. Het bedrijf achter het aandeel profiteert vooral van volatiele beurzen. Dit past natuurlijk goed in een onzekere stemming op de beurs. Hoewel de olieprijs de laatste maand onder druk staat is Shell ook een favoriet onder de door Binck ondervraagde beleggers.

Beurzen verder omlaag?

Het negatieve sentiment door het handelsconflict laat zich ook uitwerken op de verwachting over de AEX. Sinds lange tijd verwachten beleggers weer een daling ware het niet dat die beperkt is met -1,3 procent voor juni. In mei was dit nog een zuinige winst van +0,4 procent. Naast de verwachtingen over de beurs werden ook afzonderlijke aandelen gewaardeerd en kregen sectoren ook een weging. De populairste en minst populaire aandelen zijn hieronder opgesomd.
Populairste 5 aandelen

 1. Flow Traders – 8,4 procent
 2. Shell – 8,4 procent
 3. Ahold Delhaize – 6,5 procent
 4. ASML – 6,5 procent
 5. Galapagos – 6,0 procent

Minst populaire 5 aandelen

 1. Air France KLM – 14,4 procent
 2. Arcelor Mittal – 10,7 procent
 3. ASML – 6,5 procent
 4. ABN Amro – 5,1 procent
 5. PostNL – 4,7 procent

De vijf populairste sectoren zijn als volgt (met tussen haakjes de vorige score):

 1. Medisch- farmaceutisch – 37 procent (38 procent)
 2. Olie en gas – 27 procent (40 procent)
 3. Technologie – 25 procent (45 procent)
 4. Consumptiegoederen – 21 procent (17 procent)
 5. Financiële bedrijven – 17 procent (26 procent)

Lees meer over uw favoriete aandelen op het beursforum