Vakantiegeld beleggen, voordelen, nadelen en praktische tips

vakantiegeld beleggen ROE ROI ROCE rendement

In mei en in sommige gevallen juni ontvangen de meeste Belgen en Nederlanders hun vakantiegeld. Het vakantiegeld besteden consumenten heel divers of gespreid met verschillende doeleinden. Het meest populair is natuurlijk het besteden aan vakantie. Hierna gevolgd door sparen, dagelijkse uitgaven, grote aankopen en vakantiegeld beleggen maakt de top vijf compleet. Opvallend genoeg zijn het vooral de mensen met hogere inkomens die een deel van hun vakantiegeld beleggen. Waar in totaal ongeveer 3 procent van het vakantiegeld wordt gebruikt om te beleggen is dat bij hogere inkomens zelfs 10 procent. De populairste bestedingen voor vakantiegeld zijn op een rijtje gezet. De oplettende lezer zal al snel zien dat het totaal boven de 100 procent uitkomt, dit komt omdat vakantiegeld vaak voor verschillende doeleinden wordt gebruikt.

  1. Vakantie 45 procent
  2. Sparen 38 procent
  3. Dagelijkse uitgaven 19 procent
  4. Grote aankopen 12 procent
  5. Beleggen 3 procentWaarom vakantiegeld beleggen?

Met name mensen met hogere inkomens gebruiken hun vakantiegeld steeds vaker om te beleggen. Dit is logisch te verklaren want wie het makkelijk kan missen zet het ook sneller opzij. Toch is het opvallend dat dit niet meer voorkomt bij andere niveaus van inkomen. Beleggen is er namelijk vooral voor de lange termijn en om meer vermogen op te bouwen. Historisch gezien zijn de rendementen veel hoger dan bij sparen maar opvallend genoeg gaat veel meer geld naar sparen toe. Bij veel mensen heerst er angst van momenten zoals de financiële crisis of de internetbubbel. Die angst is ongegrond want de beurzen zijn crisissen altijd te boven gekomen. Dit is ook in de grafiek hieronder te zien, deze is van misschien wel de belangrijkste index ter wereld, de S&P500.

Grafiek van de S&P500 1996 tot 2019
Grafiek van de S&P500 1996 tot 2019

Wie geen schulden heeft en over een financiële buffer beschikt kan het vakantiegeld beleggen voor vermogensgroei. Het doel is om een mooi rendement te behalen op dit bedrag. Dit beleggen kan op verschillende manieren en met verschillende risico’s. Natuurlijk zijn er altijd risico’s zoals koersrisico en marktrisico maar dit kunt u zelf beperken.

Plan van aanpak en risicospreiding

Voor wie gaat beleggen is een plan van aanpak aan te raden. Het zal u waarschijnlijk veel zorgen en vooral geld besparen door doelen te stellen en risico’s in te schatten. U kunt voor een mogelijk hoog rendement gaan maar dat gaat altijd samen met een hoog risico. Beperk daarom de risico’s en maak gebruik van de lange tijd dat u kunt beleggen, de tijd speelt dan bijna altijd in uw voordeel. Om gericht te werk te gaan is het aan te raden om een beleggingsplan te maken.

Wat betreft risicospreiding heeft u veel in eigen hand. Er zal tal van diensten en beleggingsproducten voor handen om voordelig en met een beperkt risico te beleggen. Zo zijn veel ETF’s/trackers en beleggingsfondsen kosteloos te verhandelen bij DEGIRO (klik hier voor meer informatie). Hiermee is er meer risicospreiding en beperking dan wanneer u één enkel aandeel zou kopen. Dat het onder voorwaarden ook nog eens kosteloos is maakt het extra interessant. Hierdoor kunt u ook periodiek kleinere bedragen beleggen.

Waar beginnen met beleggen?

Wanneer u wilt beleggen heeft u een effectenrekening nodig. Dit kan bij de grote bekende banken maar die zijn vaak duur qua transactiekosten of bewaarloon. U kunt dan beter kiezen voor een broker, een bedrijf/bank die vooral gericht is op beleggen. Er is doorgaans meer aanbod van producten, de dienstverlening is afgestemd op beleggers en de kosten zijn veel lager. De tarieven kunnen veel verschillen en daarom is het verstandig om goed te informeren. Wij kunnen hierbij helpen met het overzicht van brokers en een aantal veel gebruikte transacties met tarieven. Bekijk onze overzicht om brokers te vergelijken: Brokers in België / Brokers in Nederland.

Wilt u meer inspiratie over beleggen? Bezoek dan het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.