Zeldzame aardmetalen, interessante troef in handelsoorlog

beleggen zeldzame aardmetalen rare earth elements

Zeldzame aardmetalen worden ook wel Rare Earth Elements (REE) genoemd. Dit zijn metalen die in zekere zin zeldzaam zijn en daarom ook belangrijk zijn voor bepaalde sectoren. Waarom ze in zekere zin zeldzaam zijn is omdat sommige van deze metalen wel veel voorkomen op aarde maar weinig in geconcentreerde vorm te delven zijn. Zo is één van de zeldzame aardmetalen, cerium, meer aanwezig in de aarde dan lood. Echter zijn de afzettingen zo beperkt dat het moeilijk is om hier grote hoeveelheden van te kunnen delven. Lood maar ook goud komen juist wel in geconcentreerde vorm voor en daarom zijn deze metalen economisch interessanter. Toch zijn zeldzame aardmetalen zo nodig en gewild dat deze gedolven moeten worden ondanks de niet geconcentreerde hoeveelheden.

Toepassingen zeldzame aardmetalen

Naast de zeldzaamheid zijn zeldzame aardmetalen ook nog eens erg geconcentreerd qua geografische ligging. Naar schatting bezit China ongeveer 90 procent van al deze metalen. De schaarste wordt nog eens versterkt doordat China in 1999 een exportquotum heeft ingevoerd. De export naar andere landen is dus beperkt waarmee China een belangrijke troef in handen heeft als het gaat om de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Als u weet dat veel sectoren sterk afhankelijk zijn van deze metalen dan zult u begrijpen dat zeldzame aardmetalen interessant zijn om in te beleggen. Zo worden de metalen gebruikt in onder meer batterijen/accu’s, magneten, lasers, elektrische motoren, elektronica zoals smartphones, tablets en computers. De metalen zijn ook belangrijk voor windturbines, spaarlampen/LED’s, kernreactoren, beeldschermen, microgolf-toepassingen, medische toepassingen en legeringen. Kortom dit betreft tal van sectoren maar met name de sector van elektronica en hernieuwbare energie. Er zijn zelfs ramingen die aangeven dat de sterke groei van elektrische auto’s en windturbines de schaarste over 25 jaar tot een serieus probleem maken.

Een oplossing voor de schaarste en minder afhankelijkheid van China ligt niet snel voor de hand. Oude mijnen worden geopend terwijl deze eerder niet meer rendabel waren. Door de toenemende schaarste en beperkte export uit China neemt de rendabiliteit van de oude mijnen weer toe. Zo heeft Molycorp de Mountain Pass-mijn in Nevada weer nieuw leven in geblazen. Het bedrijf hoopt hiermee 20.000 ton per jaar aan zeldzame aardmetalen te kunnen delven.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Namen en scheikundige symbolen

De 17 zeldzame metalen zijn de onderstaande met tussen haakjes het scheikundig symbool.

 • Scandium (Sc)
 • Yttrium (Y)
 • Lanthanium (La)
 • Cerium (Ce)
 • Praseodymium (Pr)
 • Neodymium (Nd)
 • Promethium (Pm)
 • Samarium (Sm)
 • Europium (Eu)
 • Gadolinium (Gd)
 • Terbium (Tb)
 • Dysprosium (Dy)
 • Holmium (Ho)
 • Erbium (Er)
 • Thulium (Tm)
 • Ytterbium (Yb)
 • Lutetium (Lu)

Zeldzame aardmetalen worden duurder

Dat de prijzen van de zeldzame aardmetalen de laatste periode verder opliepen is geen wonder. Zeker niet wanneer de Chinese staatskranten melden dat China deze metalen mogelijk kan inzetten in de handelsoorlog. Met een zo dominante rol in deze metalen is dit zeker een belangrijke troef omdat ook Amerikaanse bedrijven afhankelijk zijn van de metalen. Om een voorbeeld te nemen is de prijs van dysprosium op het hoogste niveau gekomen sinds de zomer van 2015. Onderstaande grafiek laat een aantal beleggingsproducten zien die de afgelopen weken sterk in prijs stegen. Dit zijn China Rare Earth Holdings, Rainbow Rare Earths Limited en Canada Rare Earth Corp.

Interesse in beleggen in deze sector? Bezoek het onderwerp op het forum voor meer inspiratie.

Zeldzame aardmetalen, interessante troef in handelsoorlog
Beleggen in zeldzame aardmetalen

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.