Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Umicore koopwaardig na forse afstraffing? + Technische analyse

aandeel Umicore

Het aandeel Umicore is dit jaar voorlopig het slechtst presterende aandeel in de BEL20 met een verlies van 23,2 procent. Het is daarmee één van de vijf aandelen uit de Belgische sterindex die vanaf 1 januari in het rood kleurt. De andere verliezers zijn Ontex met -22,1 procent, Aperam -5,1 procent en UCB en Solvay met -3,3 en -0,8 procent. Het jaar begon nog goed voor het aandeel Umicore nadat het eerder een winst per 1 januari wist te behalen van ruim 30 procent. Op dinsdag 23 april volgde de ontgoocheling voor de aandeelhouders toen het bedrijf met een winstwaarschuwing kwam.

Aandeel Umicore onder druk door winstwaarschuwing

Als reden voor de winstwaarschuwing gaf Umicore op dat de vraag naar elektrische auto’s in China sterk is verlaagd. Daarnaast zijn er nog meer uitdagende marktomstandigheden waardoor de vraag naar kathodematerialen sterk is verslechterd. De verwachting voor de recurrente EBIT is bijgesteld tot 475 tot 525 miljoen euro.

Doordat in China subsidies voor elektrische auto’s worden gewijzigd zullen de verkopen mogelijk blijvend minder worden. De eerder afgegeven prognoses van 100.000 ton verkochte kathodematerialen in 2019 en 175.000 ton productiecapaciteit werden hierdoor vertraagd met 1 tot 1,5 jaar.
Positief nieuws

Toch waren er ook lichtpuntjes zoals de hoger dan verwachtte EBIT voor de tak Recycling. Ander positief nieuws was er met de aangekondigde samenwerking tussen Umicore en Glencore. Dit is op het gebied van levering van kobalt aan Umicore. Hierdoor zal Umicore voor een groot deel in de behoefte worden voorzien aan de vraag voor kobalt op de langere termijn. Tot slot was er dan ook nog het nieuws van de overname van de Freeport Cobalt’s kobaltraffinage en bijbehorende activiteiten in Kokkola, Finland. Kobalt is een belangrijk materiaal in batterijen en de CEO Marc Grynberg sprak dan ook van een belangrijke stap. Vanaf volgend jaar zal de overname bijdragen aan de winst.

Technische analyse aandeel Umicore

Ondanks de positieve berichten bleef de winstwaarschuwing de koers van het aandeel Umicore overschaduwen. Sinds de winstwaarschuwing daalde het aandeel Umicore maar liefst 6 weken op rij en wist het afgelopen week pas weer nipt te stijgen. Op basis van technische analyse lijkt het aandeel Umicore interessant te worden. Als eerst bekijken wij de weekgrafiek over ongeveer de laatste 10 jaar. Het aandeel Umicore is sinds de financiële crisis niet meer in de oversold zone geweest op basis van de weekgrafiek. Men kan zelfs spreken van een overdreven koersreactie. De RSI indicator is er om aan te geven wanneer een aandeel overdreven is gestegen (waarde boven de 70) of overdreven is gedaald (waarde onder de 30). Normaal gesproken kan de koers opveren wanneer de RSI omslaat van dalend naar stijgend en vice versa.

Technische analyse aandeel Umicore 7 juni 2019 (weekgrafiek)
Weekgrafiek voor het aandeel Umicore

Bekijken wij de grafiek van de afgelopen maanden dan zijn er een aantal weerstanden en steunen op te merken. Deze zijn in de onderstaande grafiek aangegeven met rode en groene pijltjes. Ter verduidelijking de steunen en weerstanden zijn:

  • Diagonale lange termijn steun, aangegeven met de dunne groene diagonale lijn.
  • Horizontale lange termijn steun, aangegeven met de dikke groene horizontale lijn op €22,30.
  • Eerste horizontale korte termijn weerstand, aangegeven met de dunne doorgetrokken rode lijn op €29,36.
  • Tweede horizontale korte termijn weerstand, aangegeven met de dunne gestippelde rode lijn op €33,35.
Technische analyse aandeel Umicore 7 juni 2019 (daggrafiek)
Daggrafiek voor het aandeel Umicore

Opvallend aan de bovenstaande grafiek in combinatie met de RSI indicator is dat op 17 april de koers al overbought werd. Dit kon een ideaal moment zijn om winst te nemen, zeker met de kennis van nu dat enkele dagen later de winstwaarschuwing volgde. Inmiddels lijkt de koers de oversold zone te willen verlaten en dit is net als bij de weekgrafiek een positief signaal. Koopjesjagers willen misschien afwachten tot de steun op €22,30 maar dit lijkt wel de ultieme steun voor de komende tijd.

Lees meer over Umicore op het Umicore forum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)