Candlestick grafiek, basiskennis voor technische analyse

Candlestick grafiek technische analyse

Met behulp van technische analyses kunnen patronen worden herkend waarmee beleggers hun aankopen en verkopen beter kunnen bepalen. De candlestick grafiek is bijna onlosmakelijk verbonden met technische analyse. Deze grafieken kunnen worden gegenereerd met technische analyse software en elke candlestick geeft veel informatie. Deze informatie geeft naast informatie ook regelmatig een signaal af, al dan niet alleen of met een aantal candlesticks samen. De candlestick grafiek is dus een belangrijk element binnen de technische analyse die in dit artikel verdere uitleg krijgt. Een candlestick is letterlijk vertaald een kaars en daar lijken ze ook op. De candlestick heeft een lichaam (of vrijwel niet) en heeft daarnaast één of twee lonten (of heel zelden geen).
Candlestick grafiek

Om een candlestick grafiek beter te kunnen lezen en begrijpen is een kleine ontleding van de candlestick nodig. De candlesticks zijn er in verschillende varianten: de stijgende candle, de dalende candle en de candle die gelijk blijft. Doorgaans worden candlesticks die stijgen gemarkeerd met een groene kleur, de dalende candles hebben een rode arcering en een gelijkblijvende candle heeft geen lichaam en dus geen kleur. Candles hebben ook één of twee lonten, deze geven de uiterste koersen van een periode aan. Dit kan bijvoorbeeld een dag, een week of een maand zijn.

Eigenlijk is het lezen van de candle eenvoudig en voor wie hiervan nog niet op de hoogte is volgt hier een uitleg voor elk type candle:

  • Stijgende candle: te herkennen aan de groene arcering, de onderkant van het lichaam geeft de openingskoers aan en de bovenkant geeft de slotkoers aan.
  • Dalende candle: te herkennen aan de rode arcering, de bovenkant van het lichaam geeft de slotkoers aan en de onderkant geeft de openingskoers aan.
  • Een gelijkblijvende candle heeft geen lichaam omdat de openingskoers gelijk is aan de slotkoers.
Candlestick grafiek, basiskennis voor technische analyse
Ontleding van de candlesticks

Veel informatie in de candlestick grafiek

De ogenschijnlijk eenvoudige rechthoekjes met verschillende kleurtjes bevatten dus veel nuttige informatie. De candlestick grafiek kan bij alle financiële waarden worden toegepast, van valuta tot edelmetalen en van indexen tot zeker ook aandelen. Samenvattend staat de candlestick zelf voor een periode die gedefinieerd wordt, dit kan van een seconde tot een maand zijn. De opbouw van de candlestick geeft aan wat de openingskoers was, wat de slotkoers was en wat de uiterste koersen op het tijdstip waren. Een candlestick grafiek is dus niet voor niks populair bij veel beleggers vanwege de informatie die het bevat.

Meer over technische analyse op het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.