>>> Uw advertentie hier? <<<


Beleggen in eigen land kost u waarschijnlijk rendement

beleggen in eigen land

Het gaat zeker niet voor elk land op maar de Belgische sterindex kwakkelt al jaren aan één stuk. Hogere niveaus worden al langere tijd niet meer bereikt terwijl veel andere indexen dat in de laatste jaren wel deden. De Amerikaanse aandelenbeurzen wisten bijvoorbeeld recent weer nieuwe all-time records te bereiken. Wanneer men naar de prestaties van diverse indexen kijkt sinds 2016 valt de BEL20 in negatieve zin op. Vergelijken we de BEL20 met indexen van omringende landen en de Amerikaanse S&P500 vanaf begin 2016 met elkaar dan ziet het plaatje er zoals hieronder uit. Beleggen in eigen land kost u waarschijnlijk dus veel rendement.

Prestaties AEX, BEL20, CAC40, DAX en S&P500 sinds 1 januari 2016
Prestaties AEX, BEL20, CAC40, DAX en S&P500 sinds 1 januari 2016

Van de 5 indexen heeft alleen de BEL20 een negatief rendement sinds begin 2016. Veel Belgische beleggers hebben dan niet of nauwelijks kunnen profiteren van een periode die in het algemeen goed was voor de indexen. Er is wel een kleine kanttekening, uit de BEL20 vloeien dividenden en uit de S&P500 niet. Echter zelfs met behulp van samengestelde interest met dividenden over nog geen 3,5 jaar komt de BEL20 bij lange na niet in de buurt van de S&P500. Uit de AEX index verdwijnen ook de dividenden en die index wist wel bijna 30 procent meer rendement te behalen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beleggen in eigen land drukt rendement

Waarom beleggers vaak voor aandelen uit eigen land kiezen is een raadsel voor wie de cijfers er bij neemt. Dat veel beleggers, ook buiten België, vooral kiezen voor aandelen uit eigen land noemt men in de financiële wereld ook wel home bias. Deze voorliefde voor eigen aandelen is echter een dure les. Wie begin 2016 10.000 euro in de Belgische sterindex investeerde had nu een verlies van €282, exclusief kosten zoals taksen en transactiekosten. Wie in de DAX belegde had nu 1256 euro winst, laat staan de CAC40 met 1636 euro winst, de AEX met 2604 euro winst, laat staan de S&P500 met 4347 euro winst. Dit alles zonder dividenden meegerekend maar hiermee worden de verschillen niet goedgemaakt.

De voorliefde voor aandelen uit eigen land komt vaak uit beweringen als beter kennen of beter het nieuws kunnen volgen. Dit zijn beweringen die door het internettijdperk naar het rijk der fabelen worden verwezen. Nieuws over bedrijven kan wereldwijd op de voet worden gevolgd en het enige punt is misschien de Engelse taal die sommigen onvoldoende beheersen. Ook dit laatste punt hoeft geen belemmering te zijn met vertaalmachines zoals Google Translate. Het beter kennen moet men ook niet te serieus nemen anders had men wel de koersvallen van bijvoorbeeld Greenyard, MdxHealth, Nyrstar of BPost aan zien komen. Het is niet omdat iemand een product of dienst van een bedrijf veel gebruikt ook het bedrijf goed kent.

Transactiekosten zijn ook geen belemmering

Er is dan ook nog een veel voorkomend misverstand dat het aankopen en verkopen van buitenlandse aandelen duur zou zijn. Ook hierbij is de invloed van internet groot geworden want de kosten voor buitenlandse aandelen zijn vaak gelijk aan die uit eigen land. Sterker nog een broker als DEGIRO hanteert voor Amerikaanse aandelen de kosten opgebouwd uit: €0,50 + USD 0,004 per aandeel. Zo goedkoop kunt u waarschijnlijk niet in België of een ander Europees land uw aandelen kopen. Naast de focus op vooral eigen land is een andere veelgemaakte fout om niet te besparen op transactiekosten. Als u wilt besparen op transactiekosten kunt u een kijkje nemen in het brokeroverzicht.

Conclusie over beleggen in eigen land

Ligt bij u vooral de focus op Belgische aandelen dan is de kans groot dat de prestatie van uw portefeuille ver achterblijft op die van indexen uit het buitenland. Dit is een gemiste kans en heeft u waarschijnlijk de afgelopen jaren al veel rendement gekost. Natuurlijk zijn er ook op de Belgische beurs en dus ook in de BEL20 positieve uitschieters. Maar wie had begin dit jaar bijvoorbeeld een aandeel als Barco in bezit? De nieuwkomer en uitblinker van de BEL20 behaalde al vanaf begin 2019 een winst van bijna 60 procent maar op basis van het beursforum zullen daar weinig particuliere beleggers van hebben geprofiteerd.

De eerder aangegeven resultaten spreken voor zich en beleggen in eigen land kost u waarschijnlijk veel rendement. Probeer daarom eens meer de focus naar het buitenland te leggen. Nieuws minder goed kunnen volgen, aandelen/bedrijven minder goed kennen en ‘hogere’ transactiekosten zijn allemaal drogredenen waar een belegger zich vaak onterecht veilig bij voelt.

Meer over aandelen en beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.