Prijs van goud kan toenemen bij rentepauze van de FED

Sinds het begin van het jaar is de prijs van goud weinig veranderd en liet de prijs van het edelmetaal in de laatste maanden juist een daling zien. Vanaf augustus 2018 steeg de prijs van goud van ongeveer 1.150 dollar naar 1.350 dollar in februari dit jaar. Uit een enquête onder marktkenners die werd uitgevoerd door de London Bullion Market Association (LBMA) kwam nog de verwachting dat goud in 2019 zou gaan stijgen tot boven de 1.500 dollar. Verder waren de verwachtingen ook hoog voor andere edelmetalen zoals palladium, platina en zilver. Lees ook ‘Goudkoers bereikt hoogste niveau in 6 maanden en kan naar ruim $1.500‘.

World Gold Council over de prijs van goud

In het rapport van de World Gold Council schrijft men onder andere dat goud niet te vergelijken is met andere activa. Dit komt omdat zowel investeerders als centrale banken maar ook consumenten goud om diverse redenen kopen. Belangrijke redenen zijn voor investeerders veelal diversificatie van de beleggingsportefeuille en voor consumenten juist een teken van welvaart. De World Gold Council verdeeld de redenen om in goud te investeren in vier categorieën.


Prijs van goud kan toenemen bij rentepauze van de FED
  • Economische groei, dit zorgt voor meer vraag naar sieraden maar ook meer verwerking van goud in apparaten.
  • Onzekere periodes of toename van risico’s, dit kan zorgen voor onrust op financiële markten waarbij er vaak een vlucht is naar goud als veilige haven.
  • Het voordoen van kansen, wanneer andere activa zoals obligaties en bijvoorbeeld valuta minder aantrekkelijk zijn geprijsd dan goud dan kan de vraag naar goud toenemen.
  • Momentum, dit is vooral aanwezig bij investeerders/beleggers wanneer de prijs van goud snel stijgt of daalt door kapitaal in- of uitstroom. Dit kan voor kortstondige snelle stijgingen of dalingen zorgen.

Het rapport van het World Gold Council toont ook aan dat historisch gezien het uitblijven van renteverhogingen vaak positief is voor de prijs van goud. Het effect is niet altijd snel of op korte termijn meetbaar maar komt uiteindelijk wel tot stand in de prijs. Daarnaast is er de verwachting dat de FED niet alleen de rente voorlopig niet zal verhogen maar ook de dollarprijs wil beperken. Een duurdere dollar zou de Amerikaanse economie kunnen schaden maar een duurdere dollar raakt vaak ook de prijs van goud die in dollar noteert.

Onderstaande diagram laat zien welke factoren op welke momenten de meeste impact hadden op de prijs van goud. Dit overzicht komt uit het rapport van de World Gold Council.

invloeden op de prijs van goud
Invloeden op de prijs van goud

Prijs van goud nadert steun

Niet alleen verwachtingen van handelaren en van het World Gold Council zijn hooggespannen. Kijkend naar de technische analyse van de prijs van goud in dollars lijkt er een koopmoment aan te komen. Onderstaande grafiek laat het verloop van de goudprijs in dollars zien sinds begin 2018. De blauwe golvende lijn is het 200 daags gemiddelde, dat normaal gesproken een belangrijke steun is. Daarnaast komt nu ook de diagonale lange termijn steun in de buurt. Deze vormt met de diagonale lange termijn weerstand een driehoek die binnen nu en een maand eindigt. Voordat deze driehoek eindigt is de kans groot op een uitbraak. Een trigger die een uitbraak naar boven zou kunnen veroorzaken is een slechte uitkomst van het overleg over het handelsconflict tussen de VS en China.

Volg het goud forum en deel nieuws en kennis

Prijs van goud sinds begin 2018
Prijs van goud sinds begin 2018

Kopafbeelding: Shutterstock