Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Samengestelde interest, de kracht van dividend aandelen


Uw advertentie hier?


Samengestelde interest, de kracht van dividend aandelen

samengestelde interest enkelvoudige interest rente rendement

Met het dividendseizoen voor de deur krijgen dividend aandelen meer aandacht van beleggers. Mei is traditiegetrouw de maand waarin veel aandelen ex-dividend gaan, de aandeelhouders ontvangen dan hun dividend. Een groep beleggers hebben dividend aandelen in portefeuille omdat ze de kracht van het dividend begrijpen. Wie nog niet de kracht van dividend kent moet zeker verder lezen want het is de samengestelde interest die veel invloed heeft op uw toekomstig rendement. De invloed van dividend, laat staan het rente op rente effect, is vaak sterk onderschat.

Stille kracht van samengestelde interest

Samengestelde interest staat ook wel bekend als het rente op rente effect. De kracht hiervan zit in het sneeuwbaleffect dat het rente op rente effect geeft. Dat is de eerste jaren nog beperkt maar wanneer de tijd vordert neemt dit effect meer en meer toe. Wanneer het rente op rente effect in een grafiek wordt aangegeven dan valt het op dat de curve steeds sneller toeneemt, ook wel exponentiële groei genoemd.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Verschil tussen enkelvoudige en samengestelde interest

Het verschil tussen enkelvoudige interest en samengestelde interest is groot en naarmate de tijd vordert neemt dit verschil alleen maar meer toe. Zoals hierboven al werd aangegeven is de grafiek bij samengestelde interest exponentieel groeiend. Bij enkelvoudige interest is de grafiek lineair. Bij een enkelvoudige interest is er alleen een rente of rendement over het oorspronkelijke bedrag. Dit bedrag blijft dan elk jaar hetzelfde gedurende de looptijd. Bij het rente op rente effect zal er rendement zijn over het volledig opgebouwde kapitaal en dit elk jaar opnieuw. Om een duidelijk beeld te geven is in onderstaande grafiek de enkelvoudige interest uitgezet tegen de samengestelde interest. In beide gevallen is er een startkapitaal genomen van €10.000, de totale looptijd is 10 jaar en voor beide grafieken is een rente van 5 procent toegepast.

verschil tussen enkelvoudige en samengestelde interest
Verschil tussen enkelvoudige en samengestelde interest

Het verschil na 10 jaar looptijd bedraagt bijna €1.300 in het voordeel van de samengestelde interest. Dit lijkt over deze periode nog niet veel hoewel het verschil al meer dan 8,5 procent is, laat u dan overtuigen door de volgende voorbeelden met een langere looptijd en een verschil in rentes.

Grote invloed met looptijd en rente

In de onderstaande grafiek staan twee voorbeelden van een samengestelde interest met respectievelijk 5 en 7 procent rente. De lineaire grafiek is op basis van een enkelvoudige interest uitgetekend. In tegenstelling tot de bovenstaande grafiek heeft de onderstaande een looptijd van 20 jaar. De verschillen zijn na 20 jaar enorm. Na 20 jaar is het kapitaal uitgezet met de groene curve gegroeid tot 38.697 euro, de rode curve laat een eindkapitaal van 26.533 euro zien en de blauwe lijn komt tot slechts 20.000 euro. Een rendementsverschil van 2 procent op jaarbasis lijkt niet veel maar uitgezet over 20 jaar geeft dat een eindkapitaal dat in deze som bijna 50 procent hoger is.

verschil tussen enkelvoudige en samengestelde interest variatie rente
Variatie in samengestelde interest

Wie nog niet overtuigd was van de kracht van dividend aandelen zal het nu waarschijnlijk beter begrijpen. Het is dan ook geen wonder dat veel beleggers veel waarde hechten aan dividend aandelen. Maar naar welke aandelen moet u dan op zoek? Een goed voorbeeld zijn de S&P500 dividend aristocrats die prima passen bij de dividendbelegger. Dividend aristocrats hebben een trackrecord van minimaal 25 jaar het dividend jaar op jaar verhogen. Het dividendbeleid is dus duidelijk en doorgaans geliefd omdat hier nog eens een extra groei in zit bovenop de samengestelde interest. Een ander bekend voorbeeld is het aandeel Coca Cola dat net als veel andere sectorgenoten bekend staat als een degelijk dividendaandeel.

Zoekt u goede dividendaandelen? Bezoek dan het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.