Amerikaanse beurzen bereiken nieuwe records + technische analyse

schuldenplafond Amerika Amerikaanse beurzen

Na het verwerken van een stevige correctie in het vierde kwartaal van 2018 zijn de Amerikaanse beurzen snel hersteld. De Amerikaanse beurzen zijn hierin geen uitzondering want wereldwijd gingen de beurzen vanaf eind december 2018 bijna onafgebroken omhoog. Voor de Amerikaanse beurzen zijn inmiddels nieuwe records bereikt. De records staan op dit moment op basis van de slotkoersen op:

  • Dow Jones index 26,828.39 (3 oktober 2018)
  • Nasdaq 100 7.810,71 (23 april 2019)
  • S&P500 2.933,68 (23 april 2019)
Amerikaanse beurzen afgelopen 10 jaar Dow Jones Index Nasdaq 100 S&P500
Amerikaanse beurzen afgelopen 10 jaar (per slot 22 april 2019)

Amerikaanse beurzen in 10 jaar

In de bovenstaande grafiek zijn de prestaties van de Dow Jones index, Nasdaq 100 en S&P500 met elkaar vergeleken. De startsdatum is 10 jaar geleden op 23 april 2009. Sindsdien stegen de Dow Jones index en S&P500 236 en 228 procent. Een ongekend rendement maar de Nasdaq 100 gaat daar nog eens ruim overheen. De bekende technologiebeurs steeg in 10 jaar tijd zelfs bijna 462 procent. Hoewel het rendement van de Nasdaq 100 veel hoger ligt dan de andere twee Amerikaanse beurzen ligt er ook een gevaar op de loer. Gemiddeld genomen zijn veel Nasdaq 100 aandelen volatieler dan een gemiddeld aandeel uit de Dow Jones index of S&P500. In goede tijden is dat natuurlijk mooi meegenomen, in slechte tijden zullen die aandelen doorgaans ook meer dalen.
De beurzen lijken nu op een belangrijk moment aangekomen te zijn, worden er nieuwe records bereikt of blijkt dit toch een te grote horde te zijn? Inmiddels druppelen kwartaalcijfers weer binnen die al dan niet de trigger kunnen zijn voor nieuwe records. Een aantal Amerikaanse bankaandelen wisten de beurzen al te verrassen maar het cijferseizoen is pas net begonnen. Daarnaast zal er waarschijnlijk binnen nu en enkele maanden een uitkomst zijn in het handelsconflict tussen de VS en China. De berichten hierover lijken positief maar de definitieve verlossing is nog niet geweest.

Technische analyse voor Amerikaanse beurzen

De belangrijkste beurs ter wereld is de breed samengestelde S&P500. Laten wij hier een technische analyse op los dan lijkt er een hoofd en schouders patroon te vormen. Stilaan lijkt de rechter schouder meer en meer naar de top van het hoofd te gaan. Het zou een dubbele top kunnen worden wat een bearish signaal zou zijn. Echter de kwartaalcijfers en een positieve uitkomst met het handelsconflict kan voor nieuwe records zorgen. De horizontale lange termijn weerstand van 2.930 is de te nemen horde. Hierna is de diagonale lange termijn weerstand een haalbaar doel. De onderstaande grafiek geeft de weerstanden (rood) en steunen (groen) aan. De blauwe lijn is het 200-daags gemiddelde, dit is al vaak een sterke steun gebleken.

Meer over Amerikaanse aandelen op het beursforum.

Technische analyse S&P500 2014-2019
Technische analyse S&P500 2014-2019

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.