>>> Uw advertentie hier? <<<


Beleggen in 5G, inspelen op de toekomst van snelle netwerken

Beleggen in 5G aandelen ETF tracker

De verwachtingen zijn hoog gespannen als het gaat om de komst van 5G, de invloed op de samenleving zal groot zijn. Beleggen in 5G kan dus kansrijk zijn voor wie er snel bij is en misschien wel belangrijker wie de juiste keuzes maakt. Dat laatste is misschien wel het moeilijkste want er zijn veel bedrijven die hiervan willen profiteren. Een belegger kan dan inspelen op één of meerdere aandelen of met één beleggingsproduct in een hele sector investeren. Hoe dat kan leest u verderop in dit artikel maar eerst meer uitleg over 5G.

Verschil tussen 4G en 5G

5G is de opvolger van het 4G netwerk dat nu de standaard is in bijna alle westerse landen. Het grootste verschil tussen 5G en 4G is de omvang en snelheid waarmee data kan worden verzonden. Nu kan met 4G een piek worden behaald van 100 megabit per seconden en met 5G gaat dit naar 1 gigabit per seconde. Daarnaast zal de latentie veel minder worden, dit is de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten. Toen de stap van 3G naar 4G werd gemaakt werd het plots mogelijk om video’s in hoge resolutie af te spelen op een smartphone. Wanneer 5G beschikbaar is zullen weer nieuwe mogelijkheden komen. Daarnaast zal de combinatie met internet of things ook belangrijk worden. Veel apparaten zullen met elkaar worden verbonden en daar zal 5G een grote rol in spelen.

Een korte opsomming van toepassingen waarbij 5G onmisbaar zal zijn: ‘slimme steden’, ‘slimme huizen’, hoge resolutie video’s, gamen en werken in de cloud, zelfrijdende wagens, gezondheidszorg en automatisering in industrie.

Beleggen in 5G aandelen

Wie wil beleggen in 5G staat voor een uitdaging met het zoeken en selecteren. Er is veel keuze maar die keuze kan misschien makkelijk worden gemaakt. Wat betreft aandelen zijn er bekende namen zoals Nokia, Ericsson en Qualcomm. Deze hebben meer blootstelling aan 5G dan bijvoorbeeld Verizon, Skywork Solutions, AT&T, Cisco Systems of een indirecte speler zoals Apple. Er zijn ook minder bekende bedrijven actief in deze sector, deze hebben niet alleen een grote blootstelling aan 5G maar staan ook nog niet veel in de belangstelling. Het potentieel en de keuze voor beleggen in 5G is dus groot. Ter inspiratie lichten wij een aantal bekende en minder bekende bedrijven uit.

De bekende bedrijven zijn dan vooral Nokia, Ericsson en Huawei maar hierbij speelt politiek ook een rol. Nokia en Ericsson zijn vooral gewild in Amerika en dit komt doordat Huawei niet gewenst is in Amerika. Wie in 5G wil beleggen zou dan snel denken dat het Nokia en Ericsson zijn om in te beleggen. Helaas is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel telecombedrijven zien Huawei als het bedrijf dat de beste technologie kan aanbieden maar de afzetmarkt is beperkt door boycotten. Veel netwerken in Europa zijn uitgevoerd met onderdelen van Huawei. Het omschakelen naar een andere fabrikant is dus niet snel gedaan vanwege het kostenplaatje. Er is dus een dilemma tussen politiek en kosten.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Aandelen Huawei

… die zijn er helaas (nog) niet, of in ieder geval niet op een beurs te verhandelen. Het bedrijf heeft geen beursnotering en daarom kunnen beleggers die willen inspelen op beleggen in 5G niet investeren in één van de grootste spelers in deze sector. Het ruim 30 jaar oude Chinese bedrijf behoort samen met Samsung en Apple tot de grootste telefoonfabrikanten ter wereld. Maar Huawei is meer dan alleen telefoonfabrikant. Het bouwt ook telecommunicatienetwerken en zorgt ook voor dienstverlening aan zakelijke klanten.

Net de telecommunicatienetwerken zijn een punt van zorg voor veel westerse landen. Al sinds 2012 zijn er toenemende zorgen over veiligheidsrisico’s zoals mogelijke spionage door producten van Huawei. In 2018 besloten de Amerikaanse telecombedrijven Verizon en AT&T al te stoppen met het toepassen van Huawei producten in hun netwerken. Inmiddels hebben Australië en Nieuw-Zeeland zich ook al verzet tegen het toepassen van de producten in hun 5G netwerken.

Overige aandelen

Andere bedrijven waarin men kan beleggen in 5G zijn Verizon en AT&T. Verizon heeft al een primeur met het eerste commerciële 5G netwerk en ook AT&T is vergevorderd met het toepassen van de technologie. Er zijn ook minder bekende bedrijven die hun bijdrage gaan leveren in de wereld van 5G. Micron Technology (48 miljard dollar beurswaarde) is er één van, doordat de hoeveelheid data gaat toenemen moeten de opslagruimtes voor smartphones en datacenters worden aangepast. De traditionelere HDD harde schijven worden dan vervangen voor snelle SSD opslagmediums. Een ander voorbeeld is Skyworks Solutions (15,6 miljard beurswaarde). Het bedrijf produceert kleine-cel-versterkers en ontvangers/antennes voor onder meer smartphones. Kleine cellen gaan een grote rol spelen binnen 5G netwerken omdat ze de capaciteit en dekking van deze netwerken verbeteren. De antennes zijn op hun beurt belangrijk voor het verzenden en ontvangen van data. Doordat met 5G veel meer data kan worden verzonden moet dit ook nog eens snel gebeuren. Een uitbreiding van het aantal antennes in smartphones zal dan toenemen maar ze moeten ook efficiënter worden. Efficiëntere antennes zorgen dan ook weer voor een betere accuduur.

Beleggen in 5G ETF/tracker

Natuurlijk is het veel eenvoudiger om met één beleggingsproduct te beleggen in 5G dan dat diverse aandelen worden gekocht. Een groot voordeel van een ETF/tracker is de spreiding over tientallen tot soms ruim honderd verschillende aandelen. De uitgever zorgt ervoor dat de betreffende ETF/tracker zo goed mogelijk een sector of index volgt. In het geval van beleggen in 5G zijn er verschillende ETF’s beschikbaar. Helaas is het door PRIIPS wetgeving per 1 januari 2018 (tijdelijk) niet meer mogelijk om buitenlandse beleggingsproducten te kunnen kopen als er geen document is in de taal van de koper. Hier vallen ook ETF’s onder die in het geval van beleggen in 5G de moeite waard zijn om verder te bekijken. Een aantal ETF’s die zich richten op deze sector zijn:

  • Pacer Benchmark Data & Infrastructure Real Estate SCTR ETF (SRVR)
  • Defiance Next Gen Connectivity ETF (FIVG)
  • Global X Internet of Things ETF (SNSR)
  • Communication Services Select Sector SPDR (XLC)
  • First Trust Nasdaq Smartphone Index Fund (FONE)

Wellicht zijn ze in de toekomst weer te koop of kunt u een broker vinden waar ze wel te koop zijn. Wilt u meer weten over beleggen in 5G bezoek dan het 5G onderwerp op het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.