Aandeel Lyft (ticker LYFT) kopen op de Amerikaanse beurs

Aandeel Lyft kopen Amerikaanse beurs aandelen advies

Het aandeel Lyft krijgt een notering op de Amerikaanse beurs onder de ticker LYFT. De beursgang zal voor 70 tot 72 dollar per aandeel Lyft gaan plaatsvinden. Eerder was er nog sprake van een prijsvork van 62 tot 68 dollar. Door de grote interesse in de concurrent van Uber is de prijs per aandeel bij de beursgang verhoogd. Het bedrijf met bijna 5.000 werknemers en hoofdkantoor in San Fransisco krijgt hiermee een waardering van ruim 20 miljard dollar. Maar wat is Lyft eigenlijk en wat mogen beleggers zoal verwachten?

Lyft versus Uber

Waar bijna iedereen wel eens heeft gehoord van Uber, of zelfs eens heeft gebruikt, is Lyft nog niet zo populair. Lyft en Uber zijn met elkaar te vergelijken, ze bieden beiden taxidiensten aan met behulp van een app op de smartphone. Deze diensten hebben al veel stof doen opwaaien. Van boze taxichauffeurs die in het verleden dure licenties kochten tot jonge bestuurders die de diensten aanboden en ongelukken veroorzaakten. In principe kan iedereen met een wagen en registratie bij één van de diensten personen vervoeren. Het werkt hetzelfde als een taxi maar dan met scherpere tarieven. In feite is Lyft nog het kleinere broertje van Uber en is ook 3 jaar jonger, lees later opgericht. Over Uber gingen al langer geruchten dat een beursgang aanstaande is maar nu zal eerst het aandeel Lyft te verhandelen zijn.

In cijfers is Uber nog wel groter dan Lyft, in Amerika heeft Uber ongeveer 50 procent meer marktaandeel dan Lyft. Hier kan echter wel snel verandering in komen. Niet alleen door de beursgang en mogelijke daaruit volgende investeringen maar ook het feit dat gebruikers bij beide apps kunnen registreren om taxidiensten aan te bieden. Uber is ook bekender omdat het al wereldwijd in bijna 100 landen actief is. Lyft is daarentegen alleen nog actief in Amerika en Canada. Analisten verwachten dan ook dat de beursgang goed zal zijn voor uitbreiding in onder meer Europese landen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Grote investeerders in aandeel Lyft

Al voordat het aandeel Lyft op de beurs te verhandelen is waren er grote investeerders die Lyft steunden. Het zijn niet de minste bedrijven: Alphabet (bekend van Google), Alibaba, General Motors, Tencent en Rakuten. Samen met andere grote investeerders werden al belangen genomen en miljarden geïnvesteerd. Een aantal investeerders liggen ook voor de hand. Zo is General Motors een autofabrikant, Alphabet is bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende wagens en de Chinese investeerders zoals Alibaba, Tencent en Rakuten zien misschien brood in Lyft wanneer deze in China actief wordt.

Het aandeel Lyft kopen

Dat het aandeel Lyft voor 70 tot 72 per dollar naar de beurs gaat wil nog niet zeggen dat u ze ook voor die prijs kunt kopen. De handel zal waarschijnlijk volatiel zijn, enerzijds zullen particulieren pas na opening kunnen kopen en anderzijds kunnen eerdere investeerders hun aandelen (deels) verkopen. De uiteindelijke prijs waarvoor u ze zou kunnen kopen kan dus misschien ook lager of hoger uitvallen dan de uitgifteprijs. Na de beursgang zal de waarde van Lyft meer dan 20 miljard dollar zijn en dat is nog maar een fractie van de ruim 100 miljard waarop Uber gewaardeerd wordt.

Wie er een fundamentele benadering op los laat zal al snel terughoudend zijn. Het bedrijf groeit enorm snel maar moet daarvoor ook veel investeren. Door die investeringen lijkt winstgevendheid nog een tijd uit het zicht. Over het laatst gerapporteerde kwartaal werd bijna een kwart miljard dollar verlies gemeld. Over heel 2018 was het verlies maar liefst 900 miljoen dollar. Daartegenover staat een verdrievoudiging van de omzet in 2017 en daarna in 2018 een verdubbeling. In ieder geval is Lyft de grote concurrent Uber sneller af met een beursnotering wat de naamsbekendheid ten goede komt en kunt u als belegger het aandeel Lyft kopen vanaf de laatste beursdag van maart.

Lees meer op het Lyft forum

In onderstaande video kunt u een interview zien dat mede-oprichter John Zimmer gaf bij CNN Business.

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.