Beleggen in biotech aandelen of ETF, in biotech zit toekomst

beleggen in biotech aandelen

Het beleggen in biotech is erg populair bij beleggers uit België en in mindere mate Nederland. Op de Belgische beurs zijn meer biotechbedrijven actief al kent de Nederlandse beurs ook een aantal bekende namen zoals Galapagos en Pharming. Galapagos heeft ook op de Belgische beurs een notering, verder zijn enkele populaire namen onder meer ArgenX, Mithra Pharmaceuticals en Oxurion.

Maar wat zijn biotechbedrijven en waarom zijn ze zo populair? Op de eerste plaats willen beleggers beleggen in biotech vanwege de mogelijk hoge rendementen. Veel biotechaandelen hebben in het verleden al enorme rendementen laten zien en overnames komen er ook regelmatig voor. Toch zijn er ook veel biotechbedrijven waarbij de koers sinds de beursgang alleen maar dalend is. Naast de potentieel hoge rendementen zijn er dus ook risico’s, doe uw huiswerk dus goed.

In biotech zit toekomst

Biotechbedrijven zijn actief in het ontwikkelen, produceren en verkopen van medicijnen of medische preparaten. Ze richten zich vooral op de ontwikkeling van medicijnen voor mensen, denk dan vooral aan medicijnen tegen (zeldzame) ziektes. Biotechbedrijven kunnen ook actief zijn op het gebied van dieren en planten. Zo kunnen gewassen beter bestand worden gemaakt tegen ziektes, droogte, warmte of kou. Het is vooral een sector die levens kan veranderen en verbeteren. De groei is ook enorm en daar lijkt nog geen einde aan te komen.


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Het onderzoeksbureau Grand View Research deed onderzoek naar de groei van de sector in de komende jaren. Zij voorzien een markt voor de biotechsector van maar liefst 730 miljard dollar in 2025. Tot 2025 zal de biotechsector gemiddeld met 7,4 procent per jaar groeien. Andere onderzoeken laten zelfs een jaarlijkse groei zien van ruim 10 procent, het is dus logisch dat beleggers willen beleggen in biotech.

Belangrijke oorzaken voor toekomstige groei komen uit een vergrijzing van met name mensen in westerse economieën, de groei van de totale wereldbevolking en verandering van klimaat. Voor het laatste punt kijkt men dan vooral naar gewassen. Een sterke toename van vergrijzing in westerse economieën doet ook de vraag toenemen naar oplossingen voor bepaalde ziektes en aandoeningen. In 2020 zullen er voor het eerst meer ouderen dan kinderen onder de 5 jaar zijn.

Beleggen in biotech met aandelen of ETF

Dat er toekomst zit in biotech is duidelijk maar veelal maken beleggers de fout door op één aandeel te ‘gokken’. Tegenover de succesverhalen en overnames staan ook veel biotechaandelen die in waarde zijn gedaald of waarbij de beurswaarde vrijwel is verdampt. Natuurlijk moet u zich altijd goed inlezen en uw huiswerk doen maar nog beter is zorgen voor voldoende spreiding. Doorgaans is het niet verstandig om een portefeuille met alleen biotechaandelen te hebben. Om dan toch te kunnen spreiden kunt u naast meerdere aandelen ook kiezen voor een biotech ETF. Hiermee kunt u gespreid beleggen in biotech aandelen met slechts één beleggingsproduct. De drie grootste biotech ETF’s gemeten in beurswaarde zijn hieronder opgenoemd en verder toegelicht.

iShares Nasdaq Biotechnology ETF (ticker IBB) heeft posities in ruim 200 biotech aandelen met een totaal vermogen van 8,3 miljard dollar. De vijf grootste posities zijn in Biogen, Celgene Corp, Amgen, Gilead Sciences en Illumina. Ook ArgenX en Galapagos hebben een beperkte positie binnen deze ETF.

SPDR S&P Biotech ETF (ticker XBI) heeft posities in 120 biotech aandelen met een totaal vermogen van 4,4 miljard dollar. Opvallend is dat binnen deze ETF niet een bepaald aandeel een grote positie heeft. De weging van de biotech aandelen binnen deze ETF zijn vrijwel allemaal gelijk of verschillen hoogstens een factor drie tussen kleinste en grootste positie. Nog iets opvallends is dat er alleen posities zijn in Amerikaanse aandelen. Een aantal bekende namen die opgenomen zijn in deze ETF zijn Exact Sciences, Biogen, Amgen, AbbVie, Celgene, Gilead Sciences,

First Trust Amex Biotechnology Index (ticker FBT) heeft in slechts 31 biotech aandelen een positie. Deze ETF heeft 93 procent van de posities in Amerikaanse biotech aandelen en 7 procent in Europa. Ook in deze ETF komen de posities van Gilead Sciences, Amgen en Biogen voor.

Wie dus wilt beleggen in biotech aandelen heeft een overvloed aan keuze. Niet alleen de bovengenoemde ETF’s kunnen ter inspiratie dienen maar ook de individuele aandelen. Lees meer over beleggen in biotech aandelen op het beursforum.

Kopafbeelding: Shutterstock


Direct het laatste beursnieuws: