Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggen in Chinese aandelen, individuele aandelen, fondsen of ETF’s

beleggen in Chinese aandelen

De tijd dat het beleggen in Chinese aandelen rendabel leek te zijn is waarschijnlijk achter de rug. Zo zijn er al enige tijd zorgen over de economische groei die afneemt en het handelsconflict tussen China en de VS geeft beleggers ook weinig vertrouwen. Het handelsconflict kan iets tijdelijks zijn maar China zal waarschijnlijk water bij de wijn moeten doen om tot een oplossing te komen. Wie wil beleggen in Chinese aandelen kan dat op verschillende manieren doen. Er is niet alleen verschil tussen beleggen in individuele aandelen, fondsen en ETF’s maar ook in locatie van beursnotering. Er zijn zogenoemde onshore A-shares en offshore H-shares. De onshore A-shares zijn de aandelen met een notering op het Chinese vasteland aan de beurzen van Shenzen of Shanghai. Offshore H-shares zijn genoteerd buiten China. Dit kan bijvoorbeeld op de beurs van Hong Kong, een Amerikaanse beurs of een andere buitenlandse beurs zijn.

Hoe te beleggen in Chinese aandelen?

Beleggers hebben dus niet alleen qua locatie van de notering een keuze. Er zijn ook nog verschillen in het beleggingsproduct als u wilt beleggen in Chinese aandelen. Er kan worden gekozen voor één of meerdere individuele aandelen wat het mogelijke rendement maar ook het risico kan verhogen. Gokt u net op het aandeel dat kort daarna met slecht nieuws komt dan kunt u veel van uw investering verliezen. Een alternatief is dan een fonds of een ETF (tracker) om direct in meerdere aandelen te kunnen beleggen. Voordelen met een fonds of ETF zijn dat een team van deskundigen een portfolio in beheer heeft en er veel spreiding is. Er is nog meer verschil tussen ETF en beleggingsfonds, zoals de kosten die bij ETF’s vaak lager liggen. Een aantal bekende of grote Chinese bedrijven die een notering hebben op een buitenlandse beurs zijn onder andere: Alibaba, Baidu en Tencent.
Beleggen in Chinese aandelen met fondsen of ETF’s

Hoewel het beleggen in Chinese aandelen de laatste jaren niet altijd vruchten af heeft geworpen is de toestroom van geld in deze aandelen wel toegenomen. Dit komt onder meer doordat de bekende MSCI Emerging Markets index Chinese A-shares heeft opgenomen. Aangezien aandelen in China onder druk stonden is dit ook terug te zien in de fondsen en ETF’s waarin belegd kan worden. Deze zijn namelijk samengesteld uit Chinese aandelen. In de onderstaande grafiek is het koersverloop van de iShares China Large-Cap ETF te zien, deze heeft de ticker FXI. Het volatiele koerspatroon laat zien dat de timing van kopen en verkopen lucratief kan zijn. Echter ligt de focus nu vooral op de uitkomst van het handelsconflict tussen de VS en China.

Koersverloop iShares China Large-Cap ETF
Koersverloop iShares China Large-Cap ETF

Deze ETF is een voorbeeld voor wanneer u met één beleggingsproduct indirect in meerdere Chinese aandelen wilt beleggen. De vijf grootste posities van deze ETF zijn in Tencent, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China, China Mobile en Ping An Insurance Group. De ETF is voor 97 procent blootgesteld aan Chinese aandelen met een notering in China, de overige 3 procent heeft een notering in het Verenigd Koninkrijk. Andere ETF’s ter inspiratie zijn iShares MSCI China ETF Emerging Asia Pacific (ticker MCHI), Xtrackers Harvest CSI 300 China A-Shares Fund (ticker ASHR) en KraneShares CSI China Internet ETF (ticker KWEB).

Wie meer interesse heeft in fondsen maar daarbij iets hogere kosten voor lief neemt kan kiezen uit onder andere de fondsen die hieronder zijn opgesomd. Dit zijn allen fondsen die gericht zijn op de Chinese A-shares dus met een notering in China zelf.

  • Aberdeen Global China A Share Equity Fund, notering in USD
  • Allianz China A Shares, notering in USD
  • MS INVF China A Shares Fund, notering in USD
  • Robeco Chinese A-share Equities, notering in EUR
  • Schroder ISF China A, notering in USD

Met het jaar van het varken volgens de Chinese astrologie moet het goed komen met de beurs. In China ziet men het varken als teken van geluk dat ook welvaart en voorspoed zou brengen. Hopelijk is het varken ook goed gezind voor het handelsconflict tussen de VS en China.

Kopafbeelding: Shutterstock