>>> Uw advertentie hier? <<<


Aandeel Payton Planar, onbekend en onterecht onbemind

aandeel Payton Planar

Payton Planar (Magnetics) is een Israëlisch hightechbedrijf waarvan het aandeel een notering heeft op de Brusselse beurs. Het is onderdeel van een internationale groep van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen en verkopen van magnetische componenten. De groep heeft verkoopkantoren in onder meer Israël, Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Payton is marktleider op het gebied van zowel conventionele als planaire transformatoren.

Payton Planar is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en verkopen van planaire transformatoren en inductoren van het merk Planetics. De vervaardigde planaire magnetische componenten worden gebruikt in verschillende industrieën zoals onder andere in de telecommunicatie, celtechnologie, defensie en luchtvaart. De revolutionaire en gepatenteerde technologie heeft diverse voordelen ten opzichte van conventionele technologie. Geografisch gezien is de verdeling van de omzet als volgt: Azië (46 procent), Amerika (26 procent), Europa (24 procent) en Israël (4 procent).

Planar technologie

‘Planar transformatoren’ zijn belangrijke onderdelen in verschillende industrieën zoals de luchtvaart, defensie maar ook de medische wereld. De transformatoren zijn in staat om zeer nauwkeurige karakteristieke handelingen mogelijk te maken met elektriciteit. Denk hierbij aan zeer hoge frequenties, capaciteit en uitvoer. Voordelen ten opzichte van conventionele transformatoren zijn onder meer: beperktere omvang van transformator, hogere vermogensdichtheid, minder ‘lekken’ van voeding, beter kunnen omgaan met warmteontwikkeling en ze zijn uitstekend reproduceerbaar. De transformatoren kunnen door deze technologie tot 80 procent kleiner zijn dan conventionele transformatoren. Ondanks de kleinere omvang is de productefficiëntie en de vermogensdichtheid wel beter.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Payton Planar in cijfers

In een korte vlucht zijn een aantal cijfers over de laatste jaren in kaart gebracht. Cijfers als omzet, de nettokaspositie en winst per aandeel zijn hieronder in diagrammen weergegeven. Om een evolutie van de cijfers duidelijk te maken zijn deze vanaf 2014 verwerkt. Telkens verdeeld in halfjaarlijkse cijfers (H1 en H2) en in volledige jaarresultaten (FY). Aangezien Payton Planar geen cijfers per kwartaal rapporteert zijn alleen de halfjaarlijkse en jaarlijkse resultaten verwerkt. Bij zowel de omzet, de nettokaspositie en winst per aandeel is een jaarlijkse groei te zien. De cijfers over de eerste jaarhelft van 2018 waren opvallend. Nog niet eerder werd in één jaarhelft zoveel omzet geboekt en de winst per aandeel over de eerste jaarhelft van 2018 behaalde ook een record met $0,294. De winst per aandeel over de eerste jaarhelft van 2018 lag maar een fractie onder de winst per aandeel over heel 2017, die was $0,312.

aandeel Payton Planar omzet

aandeel Payton Planar nettokaspositie

aandeel Payton Planar winst per aandeel

Een veelgebruikte waarderingsmethode is de vrije kasstroom, hiermee kan men bepalen of een aandeel goedkoop of duur gewaardeerd is. In tegenstelling tot de nettowinst is deze waarde minder goed te beïnvloeden of te ‘manipuleren’. De ontwikkeling van de vrije kasstroom over meerdere jaren geeft een beter beeld dan van een enkel jaar. De waarderingsmethodiek is geen garantie voor toekomstig rendement maar kan wel helpen om onderwaardering of overwaardering te bepalen. In het onderstaande diagram kunt u het verloop van de vrije kasstroom (in oranje) zien en daarnaast de operationele kasstroom (in blauw). Ook hier valt het direct op dat de vrije kasstroom over de eerste jaarhelft van 2018 al het niveau van heel 2017 benaderde.

Op woensdag 27 maart 2019 worden de jaarresultaten over 2018 gepubliceerd. Afgaande op de resultaten over de eerste jaarhelft van 2018 mag er verwacht worden dat het jaarresultaat over 2018 een record zal worden voor Payton Planar. Sinds 2014 bleek ook dat de resultaten over de tweede jaarhelft vaak beter waren dan die van de eerste jaarhelft.

aandeel Payton Planar vrije kasstroom

Aandeel Payton Planar op de beurs

Payton Planar heeft een notering op Euronext Brussel onder de ticker PAY en is ook te vinden via de ISIN-code IL0010830391. De moederholding Payton Industries, met een notering op de beurs in Tel Aviv, bezit 66,2 procent van de 17,67 miljoen uitstaande aandelen.

Er is een zogenaamde ‘double call auction’ wat er op neerkomt dat er tweemaal daags een veiling is waarop aandelen gekocht en verkocht kunnen worden. Dit vraagt wat aandacht voor wie interesse heeft om het aandeel te kopen of te verkopen. De veilingen zijn dagelijks om 11:30 en 16:30, deze werken niet veel anders dan dat de handel start bij een aandeel in de continuhandel. Het is een combinatie van vraag en aanbod en het voldoen aan de handelslimieten die Euronext hanteert. Kan er een koers gevormd worden binnen de handelslimieten dan kan er kort na 11:30 of 16:30 gehandeld worden. Er zijn diverse fasen bij de ‘double call auction’, deze zijn als volgt:

07:00 – 11:30 Orders worden verzameld (limiet en marktorders mogelijk)
11:30 Eerste veiling (De veiling gebeurt op een willekeurig tijdstip tussen 11:30:00 en 11:30:30)
11:30 – 15:00 Trading-at-last
15:00 – 16:30 Orders worden verzameld (limiet en marktorders mogelijk)
16:30 Tweede veiling (De veiling gebeurt op een willekeurig tijdstip tussen 16:30:00 en 16:30:30)
16:30 – 17:30 Trading-at-last
17:30 – 17:40 Orders worden verzameld (limiet en marktorders mogelijk)

Trading at last staat voor handelen tegen de laatst gedane koers, is er geweest kort na 11:30 of 16:30 dan kan hierna tegen dezelfde koers worden verhandeld (mits er voldoende vraag of aanbod is). Kan er geen handel plaatsvinden door een koers buiten de handelslimieten? Dan is het wachten tot het volgende veilingmoment, normaal gesproken worden de limieten dan aangepast en kan binnen de nieuwe limieten een koers tot stand komen. In de onderstaande grafiek is het koersverloop van het aandeel Payton Planar sinds 2014 weergegeven.

Lees meer op het Payton Planar forum

Koersverloop van het aandeel Payton Planar
Koersverloop van het aandeel Payton Planar

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.