Beleggersvertrouwen stijgt voor het eerst in ruim een half jaar

aandeel ING Bank beleggersbarometer effectentaks

Voor het eerst in ruim een half jaar nam het beleggersvertrouwen weer toe, beleggers kijken weer positiever naar de beurs. De daling die een half jaar duurde kwam met name door onrust vanwege het handelsconflict tussen de VS en China en de Brexit. De barometer die het beleggersvertrouwen peilt kwam in februari op een niveau van 120 punten. De waardering van de barometer loopt van 0 tot 200 waarbij een waarde onder de 100 punten pessimistisch is en een waarde boven de 100 punten optimisme aangeeft. Voor een groot deel is de prestatie van de beleggingsportefeuille van de belegger ook bepalend voor het beleggersvertrouwen. De ING beleggersbarometer werd onder Nederlandse beleggers uitgevoerd maar reflecteert in grote lijnen ook het beleggersvertrouwen van andere beleggers.

Beleggersvertrouwen vertaald in de ING beleggersbarometer
Beleggersvertrouwen vertaald in de ING beleggersbarometer

Beleggersvertrouwen en portefeuille hebben verband

Van de ondervraagden vindt 45 procent dat de economische situatie is verbeterd in de laatste drie maanden. In januari vond nog maar 35 procent van de ondervraagden dat de economie was verbeterd. Dat het beleggersvertrouwen en de eigen beleggingsportefeuille een verband hebben blijkt uit het gegeven dat ruim één op de drie beleggers de waarde van hun portefeuille zagen toenemen. Het grootste deel van ondervraagden (52 procent) verwacht ook dat de waarde verder zal toenemen. Het toegenomen optimisme laat zich ook zien in het aantal transacties in aandelen dat toe is genomen.

Deze verwachting is best opvallend gezien de lagere economische groeiverwachtingen en het dalende consumentenvertrouwen. Blijkbaar zijn de zorgen over de Brexit en de handelsoorlog wat afgenomen. – Simon Wiersma – beleggingsstrateeg ING Investment Office

Lees verder na de tabel
Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra's o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Beleggen voor later

Onzekerheid over het toekomstig pensioen is voor veel beleggers een reden om zelf vermogen op te bouwen met behulp van beleggen. Toekomstige financiële zekerheid willen veel mensen waarborgen met behulp van sparen (59 procent), hypotheek aflossen (49 procent) en extra beleggen (38 procent). Ondervraagden mochten meerdere antwoorden geven. Beleggers zijn niet alleen actief op de beurs, onroerend goed is naast de beurs de meest genoemde alternatieve belegging. Opvallend genoeg worden ook cryptocurrencies veel genoemd. 2018 was ronduit een dramatisch jaar voor de digitale valuta.

Na de enorme waardedaling van vorig jaar verbaas ik me over het nog steeds relatief hoge percentage dat in cryptomunten is belegd. Wij zien dit eerder als speculeren dan beleggen. – Simon Wiersma – beleggingsstrateeg ING Investment Office

ING vroeg beleggers ook naar de plekken en bronnen waar zij informatie vandaan halen die hun helpen met beleggen. Opvallend genoeg stonden banken en adviseurs niet bovenaan met maar 28 procent van de stemmen. Kranten zijn nog minder populair met 26 procent van de stemmen. Media met bijvoorbeeld specifiek beursnieuws zijn de belangrijkste bron, dit werd door 38 procent van de ondervraagden aangegeven.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum


Direct het laatste beursnieuws: