Aandeel Kraft Heinz krijgt koersdreun na melden van grote problemen

aandeel Kraft Heinz

Het aandeel Kraft Heinz ging gisteravond nabeurs fors omlaag na het bekendmaken van een aantal grote problemen. De Amerikaanse producent van levensmiddelen verloor in de handel nabeurs bijna 21 procent aan beurswaarde. De problemen zijn verschillend van aard maar allen negatief voor de aandeelhouders waardoor deze het aandeel massaal van de hand deden. Zo werden afschrijvingen ter waarde van 15 miljard dollar bekendgemaakt, het dividend gaat omlaag en er is een onderzoek gaande door de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Koersverloop van het aandeel Kraft Heinz op 21 februari
Koersverloop van het aandeel Kraft Heinz op 21 februari
aandeel Kraft Heinz koers afgelopen jaren
Koersverloop van het aandeel Kraft Heinz over de laatste jaren

Aandeel Kraft Heinz uit de gratie

In oktober gaf Kraft Heinz al aan dat de toezichthouder SEC een dagvaarding had ontvangen die betrekking had op de financiële verslaggeving, procedures en interne audits. Dit zou volgens het management om kleine problemen gaan maar tot op heden heeft de SEC nog niet de uitkomst bekendgemaakt. De toezichthouder is namelijk nog bezig met de controle van de boekhouding. De kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2018 vielen ook nog eens tegen. Zonder de enorme afschrijving meegerekend kwam de winst per aandeel uit op 84 dollarcent, tegen 90 dollarcent een jaar eerder. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van 94 dollarcent. Echter door de afschrijving van 15 miljard dollar was er een kwartaalverlies van 12,6 miljard dollar. Dit komt overeen met $10,34 per aandeel. Dit is ook ongeveer het bedrag dat nabeurs van het aandeel Kraft Heinz af ging.

Tot slot was er nog de onaangename verrassing dat het bedrijf het dividend gaat verlagen van 62,5 dollarcent per aandeel per kwartaal naar 40 dollarcent per aandeel per kwartaal. Het bedrijf stond eerder bekend als degelijk en het aandeel was defensief. Mede door het dividend vonden veel Amerikaanse beleggers het aantrekkelijk om het aandeel in bezit te hebben. Door de dividendverlaging kan de interesse wel eens afnemen, zeker gezien de andere bijkomende problemen. Het bedrijf wil ook nog niet-kerntaken afstoten waardoor de schulden met 30 miljard dollar omlaag kunnen.

Lees verder na de tabel
Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra's o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Gezondheid en Buffett

Analisten zijn al langer kritisch dat het bedrijf zich meer moet gaan richten op gezondere voeding. Een deel van het assortiment van hun voedingsmiddelen staat niet echt bekend als gezond, zoals het bekende Mac & Cheese. Echter hebben zij wel een merk als Weight Watchers Smart Ones in het assortiment. Consumenten gaan meer de focus verleggen naar gezonde voeding en hier zou het bedrijf nog een inhaalslag kunnen maken.

Voor Berkshire Hathaway is het nieuws ook een grote tegenvaller. Het investeringsvehikel van miljardair Warren Buffett is namelijk groot aandeelhouder van het aandeel Kraft Heinz. Het bezit 26,7 procent van de aandelen van het bedrijf. De koersdaling van gisteren nabeurs zorgde voor een daling van de beurswaarde van bijna 15 miljard dollar voor het aandeel Kraft Heinz. Hierdoor ziet Berkshire Hathaway ongeveer 3,5 miljard dollar verdampen. Het aandeel zit al langer in slecht vaarwater nadat het overnamebod op Unilever mislukte. Twee jaar geleden noteerde het aandeel nog boven de 96 dollar en dat was bij het slot van de beurs gisteren nog maar de helft. Het is nu afwachten of het aandeel in de reguliere handel ook bijna 21 procent gaat verliezen zoals gisteren nabeurs het geval was.

Lees meer over het aandeel op het Kraft Heinz forum

Kopafbeelding: Shutterstock


Direct het laatste beursnieuws: