>>> Uw advertentie hier? <<<


Sell-side analist en buy-side analist, wat is het verschil?

sell-side analist buy-side analist analisten broker zakenbanken

Analisten doen onderzoek naar bijvoorbeeld bedrijven en sectoren om te zien waar kansen liggen of wat vermeden moet worden. Er zijn ook analisten die zich richten op forex (valuta), edelmetalen of grondstoffen. De meeste analisten gebruiken hiervoor fundamentele analyses maar er zijn ook analisten die zich richten op technische analyse of een combinatie hiervan. Beleggers kunnen deze informatie gebruiken omdat analisten koersdoelen en adviezen geven. Denk bij adviezen aan onder andere koopadviezen, houden of verkoopadviezen. Toch zijn er veel verschillen tussen analisten, zo is er de sell-side analist en de buy-side analist. Wat zijn de verschillen tussen deze twee?

De grootste verschillen tussen de sell-side analist en de buy-side analist zijn de personen of bedrijven waar zij hun adviezen aan geven en het soort bedrijf waar zij in dienst zijn.

Sell-side analist

De sell-side analist is in dienst of werkt voor een effectenmakelaar/broker of zakenbank waarbij klanten rekeningen hebben. De analist kan aan deze klanten adviezen uitbrengen. Doorgaans zijn dit adviezen die zeer duidelijk en krachtig zijn. Denk hierbij aan termen als “strong buy” (sterke koop), “strong sell” (sterke verkoop) of “outperform” (presteert beter dan de sector of een ander bedrijf).

Klanten kunnen hierdoor beslissingen nemen en overgaan tot het kopen of verkopen van aandelen. Dit is dan weer gunstig voor de effectenmakelaar/broker of zakenbank waarvoor de sell-side analist werkt. Doordat de klanten overgaan tot een handeling worden er transactiekosten in rekening gebracht, dit zijn weer inkomsten voor de werkgever van de sell-side analist.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Dat de werkgever van de sell-side analist baat heeft bij transacties van klanten moet normaal gesproken geen reden zijn dat de analist regelmatig zijn adviezen aanpast. Toch is het voor beleggers goed om te weten dat de sell-side analist in dienst is van de effectenmakelaar/broker of zakenbank en niet in dienst van de klant werkt. De adviezen zijn vaak ook algemeen en voor een breed publiek, het kan zijn dat het advies niet voor elke belegger geschikt is.

Buy-side analist

De buy-side analist heeft vrijwel geen directe link met particuliere beleggers aangezien ze doorgaans werken voor institutionele beleggers. Deze institutionele beleggers kunnen pensioenfondsen, beleggingsfondsen of hedgefondsen zijn. De buy-side analisten doen onderzoek en rapporteren de uitkomsten daarvan aan de fondsbeheerders. De onderzoeken sluiten aan op de beleggingsstrategie van een fonds en of een bepaald aandeel of bepaalde sector potentie heeft. Deze onderzoeken en daaruit volgende aanbevelingen zijn zelden toegankelijk voor het grote publiek. Ze zijn er voor de institutionele partij die de analisten betalen voor dit exclusieve onderzoek. Het is niet de bedoeling dat een concurrerend fonds hetzelfde advies kan inzien. Hoe rendabeler de adviezen van de buy-side analist zijn des te succesvoller en belangrijker hij wordt voor de institutionele belegger.

Buy-side analisten worden gemiddeld genomen hoger gewaardeerd door de markt. Dit komt omdat deze worden afgerekend op hun succes. Bij de sell-side is succesvol zijn met adviezen van minder groot belang, hier is de commerciële kant van de adviezen minstens zo belangrijk.

Aandelen en beurzen volgen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.