Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel MDXHealth bereikt pennystock status

Aandeel MDxHealth logo

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf MDxHealth behaalde vandaag de twijfelachtige eer van pennystock. Een pennystock noemt men ook wel een centjesaandeel en de koers staat dan onder de 1 euro of bijvoorbeeld onder 1 dollar. Ongeveer een maand geleden liet MDxHealth nog weten de kosten met ongeveer 10 miljoen euro per jaar te willen reduceren. Daarnaast werd een kaspositie van 26,2 miljoen euro voor eind 2018 gepubliceerd. De omzet over 2018 daalde licht ten opzichte van een jaar eerder, deze daalde van 28,5 miljoen naar 28,3 miljoen euro. Analisten zijn toch licht bezorgd over onder meer de kostenreductie, dit zou de toekomstige omzetgroei kunnen drukken. Het nieuws had op maandag 14 januari een flinke impact en het aandeel MDxHealth sloot op 1,43 euro terwijl het de vorige beursdag nog sloot op 2,08 euro.

Aandeel MDxHealth staat historisch laag

De afgelopen 2 jaar zat de koers van het aandeel in een sterk dalende trend. Zo werd in het voorjaar van 2017 nog een koers van bijna 5,80 euro bereikt. Inmiddels bereikte het aandeel een koers van onder de 1 euro. Of dit tijdelijk of blijvend is valt nog te bezien, het aandeel lijkt nu vooral een speelbal te worden van speculanten en shorters. De analisten hebben recent hun koersdoelen en adviezen neerwaarts bijgesteld en dan is er nog de financieringsbehoefte op korte termijn.

Historische grafiek voor het aandeel MDxHealth
Historische grafiek voor het aandeel MDxHealth

Goed nieuws kan koers niet steunen

Op 24 januari kwam MDxHealth nog met positief nieuws over hun urinetest voor prostaatkanker. Op de jaarlijkse International Prostate Cancer Update bijeenkomst in het Amerikaanse Beaver Creek in Colorado maakte het bedrijf de details bekend. De SelectMDx urinetest van MDxHealth geeft betere resultaten dan de veelgebruikte Prostaat Gezondheid Index bloedtest. De resultaten waren op basis van testen bij patiënten met een agressieve vorm van prostaatkanker uitgevoerd. Deze resultaten scoorden beter dan de bloedtest. David Crawford van de Universiteit van Colorado zei hierover “er werd in deze studie duidelijk aangetoond dat de urinetest beter geschikt is om patiënten met de agressieve prostaatkanker te identificeren, dan bij de bloedtest”. Op het nieuws reageerde de koers van het aandeel MDxHealth even positief om daarna weer de dalende trend te hervatten.
Spannende tijden voor aandeelhouders

Niet alleen de dalende koers van het aandeel MDxHealth is een signaal maar ook de animo op het MDxHealth forum. Waar het in het verleden nog een populair onderwerp was is de animo nu sterk gedaald wat ook een signaal kan zijn dat particuliere beleggers het aandeel links laten liggen.

Analisten hebben recent hun verwachtingen ook neerwaarts bijgesteld. KBC Securities haalde het aandeel MDxHealth van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 3,50 naar 1,30 euro. Degroof Petercam verlaagde eveneens het koersdoel, hier ging het koersdoel van 2,10 naar 1,20 euro. Het advies werd verlaagd van houden naar reduceren. Ook Berenberg verlaagde het koersdoel en hield het advies op houden, het koersdoel ging van 1,85 naar 1,45 euro. De analisten gaven aan dat het bedrijf snel op zoek moet gaan naar financieringsmogelijkheden. Daarnaast kan de kostenreductie de toekomstige groei in de weg staan.

KV?

De sterk gedaalde koers is niet alleen slecht voor de aandeelhouders omdat zij dat direct in de portefeuille voelen. Een bijkomend probleem voor aandeelhouders is dat er een enorme verwatering lijkt te komen wanneer het tot een kv komt. De omvang van nieuwe aandelen bij een kapitaalvermeedering zal veel groter zijn wanneer de koers rond de 1 euro noteert dan wanneer het rond de 2 of 3 euro noteerde. Het uitstellen hiervan bij een steeds verder dalende koers zorgt voor een grotere verwatering. Eventuele toekomstige winst zal dan over meer aandelen worden verdeeld, dit drukt het toekomstig potentieel van de koers van het aandeel.

Lees meer op het MDxHealth forumBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >