Shorters, een vloek of een zegen? + De nachtmerrie van elke shorter

shorters short gaan aandeel short squeeze

Shorters worden vaak door beleggers als een doorn in het oog gezien maar is dit terecht? Ook de particuliere belegger kan short gaan maar doet dat zelden. Deels omdat ze niet weten hoe het moet of dat ze het niet kennen maar ook omdat het tegen de natuur ingaat van een belegger. Toch kan het een gemiste kans zijn om alleen te proberen te verdienen aan een stijging van een aandeel.

Wanneer men short gaat verkoopt men aandelen die niet in bezit zijn. Dit met het doel om later tegen een lagere koers terug te kopen, het verschil is de winst. Stel iemand gaat met 100 aandelen short op een aandeel dat 10 euro noteert en het aandeel daalt naar 7 euro waarop de shorter verkoopt. De winst is dan 100 x (10-7) = 300 euro maar er zijn nog kosten mee gemoeid. Omdat u de aandelen niet bezat op het moment van short gaan leent u ze, hiervoor is rente verschuldigd. Shorters doen hetzelfde maar natuurlijk in grotere aantallen, om een indruk te geven, dit kan soms oplopen tot een aantal procent van het aantal uitstaande aandelen.

Natuurlijk kan een shorter ook verlies maken. Ging men op 10 euro short en daalt de koers niet maar komt er bijvoorbeeld een overname aan 15 euro dan draait het bovenstaande voorbeeld uit op een verlies van 100 x (10-15) = -500 euro.


Beleggen met zeer lage tarieven?
Goedkoopste in België, scherp in Nederland

Shorters nachtmerrie: de short squeeze

De grootste nachtmerrie voor shorters is de shortsqueeze. Een short squeeze is vaak een korte maar snelle stijging van de prijs van een aandeel. Dit ontstaat normaal gesproken doordat er plots veel vraag maar weinig aanbod is in een aandeel. Een short squeeze ontstaat doordat shorters plots hun posities willen afdekken en dit kan een aandeel de hoogte in jagen. Zeker wanneer er ook nog weinig aanbod is. Oorzaken van een shortsqueeze kunnen zijn dat er marginverplichtingen zijn en gedwongen posities moeten afdekken, lees het aandeel moeten kopen. Plots positief nieuws van een bedrijf waarbij het aandeel is geshort of dat shorters op het punt komen om verlies te nemen als een aandeel teveel is gestegen. Een combinatie van bovenstaande kan tot extreme koersstijgingen zorgen.

Shorters short squeeze aandeel Volkswagen 2008
Short squeeze van het aandeel Volkswagen in 2008

Misschien het bekendste voorbeeld is de short squeeze bij het aandeel Volkswagen. Bovenstaande grafiek laat zien hoe deze nachtmerrie voor shorters werkelijkheid werd. Op donderdag 16 oktober 2008 noteerde het aandeel tussentijds nog boven de 400 euro. Vrijdag een week later was het aandeel gekelderd tot onder de 200 euro. Zo ver zo goed voor de shorters, een halvering van de koers in ruim een week. Shorters bleven hun shortposities uitbreiden totdat sportwagenfabrikant Porsche met het nieuws kwam dat zij bijna 75 procent van de aandelen in handen hadden. De schrik sloeg toe bij de shorters, grote shortposities maar weinig aanbod omdat bijna 75 procent van de aandelen in handen was van Porsche. De reactie was dat shorters hun posities gingen afdekken met een sneeuwbaleffect als gevolg. De koers ging van ongeveer 200 euro tot maar liefst 1.000 euro enkele dagen later. Dit zorgde er zelfs voor dat het aandeel Volkswagen even het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld was.

Vloek of zegen?

Hoewel veel beleggers een afkeer hebben tegen shorters is dat eigenlijk onterecht. Een shorter neemt alleen een positie in als het vermoeden er is dat een aandeel overgewaardeerd is of dat nieuws de koers van een aandeel kan laten dalen. Shorters kunnen dus als een kanarie in de kolenmijn functioneren. Zijn ze (in grote aantallen) aanwezig wees dan alert en beperk eventueel een te grote blootstelling aan het aandeel. Er zijn een aantal soorten aandelen die geliefd zijn bij shorters, denk hierbij aan volatiele aandelen, aandelen die sterk kunnen dalen bij negatief  nieuws zoals biotechaandelen of aandelen waarvan de bedrijven in financiële moeilijkheden verkeren. Toch kan het heel soms in uw voordeel zijn als er veel shorters een positie in een aandeel hebben. Dan mag u hopen op een scenario zoals bij Volkswagen maar extreme uitslagen als deze zijn uniek.

Meer over aandelen en de beurs op het beursforum

Kopafbeelding: ShutterstockBeter Beleggen?
Krijg eenmaal per week inspiratie over aandelen,
technische analyse, ETF's, edelmetalen, grondstoffen, etc.
Ruim 5.200 beleggers gingen u voor