The trend is your friend, probeer te profiteren van de trend

suckerrally the trend is your friend

Een bekende beurswijsheid is ‘The trend is your friend’, wat er op neer komt is dat een trend vaak zo sterk kan zijn dat u als belegger er in mee moet gaan. Tegen de trend keren kan zelfs risicovol zijn omdat een trend lang kan aanhouden. Eigenlijk is de volledige beurswijsheid ‘The trend is your friend until the end when it bends.’ Profiteer van de trend zo lang die duurt en stap pas uit als de trend omslaat. Deze trend kan natuurlijk in beide richtingen werken: omhooTheg en omlaag.

The trend is your friend in de praktijk

Makkelijk gezegd maar hoe brengt men dit in de praktijk? Om the trend is your friend in praktijk te brengen moet een belegger natuurlijk ook verschillende trends kunnen herkennen. Er is onderscheid te maken tussen een stijgende trend, dalende trend en zijwaartse trend. Doordat koersen van bijvoorbeeld aandelen, valuta, grondstoffen en indexen dagelijks bewegen worden er toppen en bodems gevormd. Aan de hand van deze toppen en bodems kan er een trend worden bepaald. Daarnaast kan een trend op zeer korte termijn plaatsvinden, denk aan een grafiek op basis van 5 minuten of op lange termijn waarbij de grafiek is uitgezet op dagen of weken.
Stijgende trend

Een stijgende trend is te herkennen aan hogere bodems en hogere toppen. Een stijgende trend kan soms lang aanhouden en is vaak meer geleidelijk en minder extreem. In de onderstaande grafiek is de stijgende trend met groen aangegeven.

Dalende trend

Een dalende trend is te herkennen aan lagere bodems en lagere toppen. Een dalende trend ontstaat vaak plots en kan dan fel maar over het algemeen kort duren. In tegenstelling tot de stijgende trend is een dalende trend dus vaak niet lang en geleidelijk. Om een indruk te geven is een dalende trend in onderstaande grafiek met rood aangegeven.

Zijwaartse trend

Een zijwaartse trend noemt men soms ook wel een tussentrend. Het is vaak een overgangsperiode van een stijgende trend naar een dalende trend of vice versa. Bij een zijwaartse trend blijven toppen en bodems ongeveer op hetzelfde niveau.

The trend is your friend S&P500
Trends voor de S&P500 vanaf 1995

Trend en termijn

Bij de trend hoort ook een termijn en dit kan soms op het eerste oog tegenstrijdigheden geven. Beleggers kunnen kijken naar een korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Een korte termijn kan dalend zijn terwijl die daling binnen de lange termijn stijgend kan zijn. Een koers kan op een week dalen maar in het grotere plaatje over bijvoorbeeld een aantal maanden nog steeds in een stijgende trend zijn.

The trend is your friend toepassen

Een eenvoudige methode om the trend is your friend toe te passen is om een grafiek te combineren met het 50 daags of 200 daags gemiddelde. Noteert de koers boven dit 50 of 200 daags gemiddelde dan mag worden aangenomen dat de trend stijgend is. Staat de koers hieronder dan is de trend omgeslagen of al enige tijd dalend. Door de koers ten opzichte van het 50 of 200 daags te volgen kan ook een omslag in de trend worden gezien. Daalt de koers naar het 50 of 200 daags gemiddelde dan kan de trend omslaan. Vaak is het 50 maar vooral het 200 daags gemiddelde een belangrijke steun binnen de technische analyse. Als de koers hier doorheen zakt kan dat een (korte) sterke reactie veroorzaken.

Zie the trend is your friend ook als een statistiek die u kan helpen. Zoals bij indexen is historisch gezien de trend stijgend. Binnen deze historische trend zijn er trends die stijgen en dalen. In de bovenstaande grafiek is het opmerkelijke fenomeen te zien dat stijgende trends veel langer duren dan dalende trends. Statistiek zoals dit kunt u in uw voordeel laten werken. Zo is een longpositie vaker succesvol dan een shortpositie.

Nog een advies, vertrouw niet blind op technische analyse. Het kan een hulpmiddel zijn om een aankoop of verkoop te timen maar het geeft niet een 100 procent garantie op succes. Bepaal uw keuzes ook op basis van een gedegen fundamentele analyse, bekijk bijvoorbeeld een bedrijf ook op basis van financieel economische cijfers en vooruitzichten. Aandachtspunten hiervoor zijn onder meer de ontwikkeling van omzetgroei, winstgroei, een gezonde balans en de kasstromen.

Meer over technische analyse en de beurs op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.