Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Mean Reversion Indicator, wat is het en hoe werkt het?


Uw advertentie hier?


Mean Reversion Indicator, wat is het en hoe werkt het?

Mean Reversion Indicator technische analyse

De Mean Reversion Indicator is een indicator die gebaseerd is op gemiddelde historische prijzen waar koersen vroeg of laat weer eens naartoe bewegen. Dit kan op basis van een complete verzameling van gegevens of een historische verzameling van gegevens met een vaste waarde. Eigenlijk kan men wel stellen dat de Mean Reversion Indicator gebruikt kan worden als technische analyse. Mean Reversion Indicator laat zich misschien het beste vertalen als een indicator die teruggaat naar gemiddelde waardes over een bepaalde tijd.

Een voorbeeld is dat de koers van een aandeel of index vroeg of laat naar een 200 daags gemiddelde gaat. Noteert de koers (ver) boven het gemiddelde dan werkt dat gemiddelde als een magneet en komt het ooit weer op het gemiddelde terug. Andersom is ook het geval waarbij een koers die (ver) onder het gemiddelde staat uiteindelijk weer het gemiddelde zal bereiken.

Soms kan de koers ook worden uitgezet tegen een ander waarde die relevant is. Denk dan aan economische groei of de groei van de sector waarin het bedrijf zit. Natuurlijk zijn er extreme gevallen zoals een bedrijf dat failliet gaat en waarvan het aandeel nooit meer dat gemiddelde zal behalen. Andersom kan natuurlijk ook, een bedrijf leeft enorm op en laat de gemiddelde koers ver achter zich.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


Mean Reversion Indicator in praktijk

In de praktijk kan de Mean Reversion Indicator lange tijd van het gemiddelde afwijken. Zo kunnen economisch goede of slechte tijden lange tijd invloed hebben op de waardering ten opzichte van het gemiddelde. Zo zal een koers van een aandeel doorgaans boven de gemiddelde koers liggen als het economisch of met het bedrijf goed gaat. Het is dan niet perse zo dat de koers naar dat gemiddelde terug moet. Wanneer externe factoren zoals economische voorspoed worden meegewogen lijkt de indicator moeilijker toepasbaar. Toch kan men dan nog een sterke toename in verschil tussen koers en gemiddelde gebruiken als signaal dat de koers wel eens te hard is gestegen. Andersom kan natuurlijk ook. De koers kan veel dalen en het verschil met de gemiddelde koers kan zo blijven toenemen. In onderstaande grafieken zijn een aantal voorbeelden aangegeven en dan als gemiddelde het 200 daags gemiddelde. Een groot verschil in hoge koers en lager gemiddelde kan een signaal zijn dat er een (kleine) correctie aan zit te komen. Een groot verschil in lage koers en hoog gemiddelde kan een signaal zijn dat er een (kleine) opleving aan zit te komen.

Mean Reversion Indicator i.c.m. S&P500
Mean Reversion Indicator i.c.m. S&P500

Bovenstaande grafiek is van de S&P500 vanaf begin 2015 tot begin 2019. Als gemiddelde is het 200 daags gemiddelde genomen en aangegeven met de blauwe lijn. In deze grafiek zijn een aantal voorbeelden te zien dat een koers vaak weer terugkeert naar een gemiddelde.

  1. De index weet geen duidelijke richting te vinden maar blijft in de buurt van het 200 daags gemiddelde.
  2. Een lange periode waarbij de index boven het gemiddelde noteert, vooral gedreven door economische voorspoed.
  3. De afwijking ten opzichte van het 200 daags gemiddelde neemt sterk toe. De kans op een correctie neemt daarmee ook toe en die komt er ook. De correctie gaat zelfs naar het niveau van het 200 daags gemiddelde.
  4. Economische en geopolitieke onzekerheid geven koersdruk op de index maar slaat op een gegeven moment door. De afwijking ten opzichte van het gemiddelde slaat te ver naar beneden door en kan daarna weer een herstel inzetten.

Conclusie

Een analyse op basis van Mean Reversion Indicator geeft geen garantie maar kan wel een indicator zijn. Grote veranderingen bij een bedrijf kunnen er voor zorgen dat een koers lange tijd boven of onder de gemiddelde koers blijft. Voorbeelden kunnen zijn een wederopstanding van een bedrijf dat bijna afgeschreven was of juist een faillissement. De indicator kan gebruikt worden om zowel long als short te gaan, afhankelijk van de afwijking ten opzichte van het gemiddelde. Gemiddeld genomen is de indicator meer iets voor de middellange en lange termijn dan voor de korte termijn.

Meer over aandelen en de beurs op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.