Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggersvertrouwen is gedaald, lichtpuntjes en favoriete aandelen

bull market berenmarkt bearmarket bearmarkt baisse

Het beleggersvertrouwen is gedaald tot het laagste niveau in jaren maar ondanks dat zijn er wel lichtpuntjes. Welke dat zijn leest u later in dit artikel. Opvallend is het grote verschil tussen de beleggersbarometers van ING en Binck. Beiden laten zien dat het beleggersvertrouwen is gedaald maar bij ING is dit gedaald tot een niveau van pessimisme terwijl dit bij Binck nog in de ‘stand’ optimisme staat. Volgens de uitkomst van de peiling onder beleggers bij ING zouden nu zelfs de actieve beleggers somber zijn geworden. Dat beide beleggersbarometers tot een meerjarig dieptepunt zijn gedaald mag geen verrassing heten. De aandelenbeurzen presteerden slecht in het laatste kwartaal van 2018 en dit had ook effect op de vooruitzichten van beleggers.

Verschillen beleggersbarometers

Naast het verschil in pessimistische stand voor de ING beleggersbarometer en de nog nipt optimistische stand voor de beleggersbarometer van Binck is er nog een groot verschil. Bij ING werd het laagste niveau in 6 jaar bereikt terwijl dit bij Binck het laagste niveau in 2 jaar was. De geraadpleegde beleggersbarometer van ING is afgenomen onder Belgische beleggers. De Binck beleggersbarometer is afgenomen onder Nederlandse beleggers. Wellicht heeft de regeringscrisis in België ook effect waarom het beleggersvertrouwen is gedaald tot het laagste niveau in 6 jaar.
De prestaties op de aandelenbeurzen hebben vanzelfsprekend ook effect op de resultaten van de portefeuilles van particuliere beleggers. Bij de ondervraagden die bij ING actief zijn liet maar liefst 59 procent van de actieve beleggers een negatief rendement zien over het laatste half jaar in 2018. Bij minder actieve beleggers was dit ongeveer 50 procent. Actieve beleggers hebben niet alleen meer blootstelling aan aandelen maar ook meer blootstelling aan meer risicovolle aandelen.

Bij de ondervraagden door Binck werd juist aangegeven dat zij licht optimistisch zijn over de komende maanden. Zo is de verwachting dat de AEX in de komende maanden licht gaat stijgen.

Beleggersvertrouwen is gedaald, toch lichtpuntjes

Zo zijn er toch nog lichtpuntjes op te merken waarbij de Nederlandse belegger iets positiever lijkt. Wat niet in de uitkomsten van de beleggersbarometers werd genoemd is dat als het pessimisme sterk oploopt doorgaans de bodem nabij is. Wanneer de gewone man het niet meer ziet zitten kan het juist het moment zijn om juist wel aandelen te kopen. Denk ook aan de bekende uitspraak van Warren Buffett ‘Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.’

Daarnaast is door Binck gevraagd wat de favoriete aandelen en sectoren zijn voor de komende tijd. Hoewel de peiling van Binck onder Nederlandse beleggers was zijn er toch een aantal met een Belgische notering of Belgisch tintje:

  1. ASML
  2. ING
  3. Shell
  4. Ahold Delhaize
  5. Galapagos

De populairste sectoren zijn:

  1. Olie en gas
  2. Medisch- en pharmaceutisch
  3. Financiële bedrijven
  4. Technologie
  5. Consumptiegoederen

Meer over aandelen en de beurzen op het beursforum

Kopafbeelding: ShutterstockBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >