Krijgen beleggers een goed beursjaar in 2019 door januari indicator?

Sell in May beleggen november

Januari begon al goed voor de aandelenbeurzen wereldwijd maar wat wil dat zeggen voor de rest van het beursjaar? Er zijn voor beleggers al tal van kalendereffecten breed uitgemeten en met betrekking tot januari zijn er een aantal. Een bekende is ‘As goes January, so goes the year’. Wat simpelweg er op neer komt dat de start van het nieuwe beursjaar bepalend zou zijn voor het verdere verloop van de rest van het beursjaar.

Er zijn enkele theorieën waarom januari vaak een positieve maand is. Zo worden bijvoorbeeld vaak bonussen in december uitbetaald en die in januari te besteden zijn. Een deel van dit geld vloeit naar de beurs toe. Een andere theorie is niet van toepassing voor Belgische en Nederlandse beleggers. Zo kunnen particuliere beleggers uit Amerika aandelen voor het einde van het jaar verkopen om minwaarden in te brengen zodat er minder belastingen worden betaald over de meerwaarden.

beursjaar 2019 aandelen beleggen januari
Positieve/negatieve resultaten per maand (bron)

Komt er een goed beursjaar?

2018 is een jaar dat de meeste beleggers snel willen vergeten. In 10 jaar tijd was het één van de slechtste jaren voor de wereldwijde aandelenbeurzen. De BEL20 verloor maar liefst bijna 20 procent in een jaar en de AEX index ruim 10 procent. Kijken we naar de Amerikaanse beurzen dan bleven daar de verliezen beperkt: 5,6 procent verlies voor de Dow Jones, 6,2 procent verlies voor de S&P500 en 4 procent verlies voor de Nasdaq. Voor de Dow Jones en S&P500 was het pas het tweede jaarverlies in de laatste 10 jaar.
De beurswijsheid ‘As goes January, so goes the year’ gaat statistisch nog meer op wanneer men kijkt naar de eerste 5 handelsdagen van het nieuwe beursjaar. In het geval van de start van 2019 zou dat een goed voorteken moeten zijn voor de rest van het jaar. Sinds 1950 kwam het voor de S&P500 44 keer voor dat de eerste 5 beursdagen positief verliepen en hiervan 36 keer het jaar ook positief eindigde. Een percentage van bijna 82 procent is een opvallende statistiek maar misschien ook niet meer dan dat. Helaas is er een beperkende factor, de indicator zou het beste werken als er ook nog eens een eindejaarsrally in de maand ervoor was en de hele maand januari positief zou verlopen. Als er zowel een eindejaarsrally als positieve start èn een gehele positieve maand januari is dan sloot de S&P500 in ruim 90 procent van de gevallen het beursjaar positief af.

Uitzonderingen…

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen want een statistiek geeft geen zekerheid op toekomstige gebeurtenissen. Het is alleen een verzameling van data zonder daar conclusies aan te kunnen verbinden. Het meest recente voorbeeld is 2018 waarin het jaar zeer voortvarend begon maar toch in mineur eindigde. Onderstaande grafiek laat het verloop van de BEL20, AEX en S&P500 zien over heel 2018 en begin 2019.

Meer over de beurs en aandelen op het beursforum

Beursjaar 2019 AEX BEL20 S&P500
BEL20 (rood), AEX (blauw) en S&P500 (groen)

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.