Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Chinese beurs klaar voor herstel in 2019? Hoe kunt u hierop inspelen?

Chinese beurs Shanghai Composite Chinese aandelen

De Chinese beurs heeft een slecht jaar achter de rug waarbij de Shanghai Composite maar liefst 29 procent verloor. Daarmee was het overigens niet de slechtst presterende beurs van 2018. De Chinese belegger zal niet blij zijn met een plekje bij de slechtst presterende beurzen in 2018. Dit was een rijtje met Venezuela (-95%, gemeten USD), Argentinië (-50%) en Turkije (-43%). De grootste reden voor de dalende koersen is het oplopende handelsconflict met de VS. Er is nu een afkoelingsperiode van 90 dagen waarin beide landen geen extra importheffingen zullen doorvoeren op elkaars goederen. President Trump leek de laatste dagen positief maar sceptici denken dat het handelsconflict niet snel opgelost zal worden.

Stimulering eigen economie

Inmiddels kwam er het nieuws dat de Chinese overheid de Chinese economie nog meer wil steunen. Onder andere belastingverlagingen en soepelere kapitaalseisen voor banken moeten hiervoor zorgen. Dit maakte de Chinese premier bekend na gesprekken met de drie grootste banken in China: Bank of China, China Construction Bank en Industrial & Commercial Bank of China. Door het versoepelen van de kapitaaleisen kunnen banken meer geld uitlenen wat weer (kleine) ondernemingen moet steunen. Het is de Chinese overheid er alles aan gelegen om een vertraging van de Chinese economie te doen keren. Een signaal van buiten China werd al duidelijk door Apple gegeven. Het Amerikaanse bedrijf gaf een omzetwaarschuwing mede door de zwakke groei in China.
Beleggen op de Chinese beurs

Voor de meeste beleggers is het niet eenvoudig om te beleggen op de Chinese beurs. Veel brokers bieden niet direct toegang tot de Chinese beurs. Er zijn wel diverse mogelijkheden zodat u kunt inspelen op een mogelijk herstel van de Chinese beurs. Dan is het natuurlijk ook nog de vraag of er wel een herstel komt en dit hangt vooral af van een oplossing in het handelsconflict. Eenvoudige manieren om toch te beleggen in Chinese aandelen zijn het beleggen in aandelen met een notering op de Amerikaanse beurs of het beleggen in trackers / ETF’s.

Een aantal bekende namen die u op de Amerikaanse beurs kunt kopen zijn Alibaba (ticker BABA), Baidu (ticker BIDU) en Weibo (ticker WB). Er zijn zo wel meer aandelen maar wie beter wil inspelen op de Chinese beurs kan ook kiezen voor een ETF. Hiermee kunt u door het kopen van één beleggingsproduct in meerdere aandelen tegelijk beleggen. In onderstaande gevallen kunt u indirect in tientallen tot honderden aandelen tegelijk investeren met slechts één ETF. Het voordeel hiervan is dat er voldoende spreiding is, uzelf niet de aandelen hoeft uit te zoeken en minder risico loopt door de spreiding. Zo voorkomt u dat u net het verkeerde aandeel koopt dat niet aan de verwachtingen voldoet.

Onderstaande ETF’s maken ook deel uit van de Trackers Kernselectie van DEGIRO. De ETF’s worden op basis van een fair use policy zonder transactiekosten aangeboden, lees meer op de website van DEGIRO.

Ishares China 25

Met de ISHARES CHINA 25 (ISIN IE00B02KXK85) kunt u indirect beleggen in 51* Chinese aandelen. Qua sectoren is er een grote weging in financiële dienstverlening (47%) en communicatiediensten en technologie (elk 11%). De vijf grootste posities van deze ETF zijn: Tencent, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China, China Mobile en Ping An Insurance.

HSBC MSCI China

Met de HSBC MSCI CHINA (ISIN IE00B44T3H88)  kunt u zelfs indirect beleggen in 460* Chinese aandelen. De sectoren met de zwaarste weging zijn technologie (24%), financiële dienstverlening (23%) en cyclische consumptiegoederen (19%). De vijf grootste posities van deze ETF zijn: Tencent, Alibaba, China Construction Bank, China Mobile en Industrial and Commercial Bank of China.

Volg uw favoriete aandelen op het beursforum

*=posities per 4-1-2019

Kopafbeelding: ShutterstockBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >