Suckerrally of komt er een blijvend herstel op de beurzen?

suckerrally the trend is your friend

Een suckerrally is een tijdelijke opleving voor een index (of de beurzen in het algemeen) binnen een dalende trend. Met de term ‘sucker’ doelt men vooral op naïevelingen die uitgaan van een blijvend herstel. Dit terwijl het slechts om een tijdelijke opleving van een index of de beurzen gaat. Hierna zet de daling weer voort en zijn de beleggers beetgenomen omdat ze kochten vanwege de verwachting op een blijvend herstel.

Een suckerrally komt tijdens bijna elke bearmarket wel één of twee keer voor. Onderstaande grafiek is van de S&P500 in de periode rond de internetbubbel. Toen de bubbel barstte was er in een periode van drie jaar bijna een verlies van 50 procent voor de index. Binnen deze dalende trend zijn twee momenten aangegeven dat de index een herstel liet zien van 10 en zelfs een keer ruim 20 procent. Echter na deze oplevingen gleed de index nog verder weg. Dit zijn typische voorbeelden van een suckerrally.

Suckerrally S&P500 beurs index
Tweemaal een suckerrally in een dalende trend

Risico’s van een suckerrally

Aan een suckerrally kleven natuurlijk de nodige risico’s, een voor de hand liggend risico is hierboven al aangegeven. Beleggers verwachten of hopen op een ommekeer van een dalende trend maar de opleving is kortstondig en de daling zet hierna weer door. Door een herstel van 5 tot 10 procent komt al snel weer vertrouwen terug waardoor investeringen worden gedaan. Als de daling van de trend dan weer hervat wordt nemen de verliezen snel op. Een andere naam voor een suckerrally is een bulltrap. De bull (stier) staat voor stijgende koers of trend en trap is het Engelse woord voor val. De stieren (positieve beleggers) trappen in de val (bulltrap). Beleggers zouden daarom altijd wat cash achter handen moeten hebben zelfs op momenten dat het lijkt alsof het dieptepunt is bereikt. Dit is ook deels de gedachte van cash is king.


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Een suckerrally herkennen

Het klinkt misschien ontmoedigend maar een suckerrally herkennen is vrijwel onmogelijk. Het timen van de markt is moeilijk en volgens sommigen zelfs onmogelijk. Op basis van bijvoorbeeld technische analyse kunnen verwachtingen worden uitgestippeld maar (geo-)politieke of macro-economische veranderingen kunnen daar snel verandering in brengen. Omdat men pas vaak achteraf een suckerrally herkent is dit niet van te voren te timen.

Er zijn genoeg voorbeelden uit het verleden aan te halen. Een goed voorbeeld is de rally die volgde na de grote crash van 1929. De drie maanden na de crash volgde een rally als herstel. Toch was de crash van 1929 niet het dieptepunt want na het kortstondige herstel werd de daling verder voortgezet met een bodem in 1932.

Uit onderzoek blijkt dat sinds het begin van de 20e eeuw elke bearmarket minimaal één tussentijds rally van 5 procent of meer liet zien. Dit bleek dan nog niet ommekeer van de trend omdat de daling daarna doorzette. Van de 21 bearmarkets tussen 1901 en 2015 waren er 14 die een tussentijdse ‘suckerrally’ van 10 procent of meer lieten zien. Telkens was dit nog niet het dieptepunt. De 2,5 jaar durende bearmarket na de internetbubbel werd ook geanalyseerd. Er vonden 9 rally’s plaats van minimaal 5 procent herstel en vier hiervan waren 10 procent of meer. Als belegger kon u toen dus meermaals in enkele jaren in een suckerrally trappen.

Conclusie

Ondanks een suckerrally vrijwel onmogelijk te timen is kunt u er nog wel rekening mee houden. Zorg dat u altijd wat cash vrij heeft voor buitenkansen zoals kunnen kopen bij een correctie of crash. Daarnaast bereikten de indexen altijd weer nieuwe records ondanks de correcties en crashes.

Meer over aandelen en de beurs op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock


Direct het laatste beursnieuws: