Koers dollar euro en andere valuta vooruitzichten voor 2019 en 2020

Koers dollar euro

In een publicatie van ABN Amro over onder meer de koers dollar euro blikken zij vooruit op 2019 en 2020. Naast de vooruitblik op de koers dollar euro worden ook andere valutaparen onder de loep genomen. De verwachting van ABN Amro is dat de euro in 2019 en 2020 sterker zal worden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. ABN Amro verwacht een bodem voordat het niveau van 1,10 wordt bereikt. De euro zal hierna in 2019 en 2020 versterken. Eén van de redenen is dat de verwachting is dat de renteverschillen tussen Duitsland en de VS krapper worden ten voordele van Duitsland en dus de euro. De verschillen tussen de rente op tienjaars maar ook tweejaars Duitse staatsobligaties en Amerikaanse staatsobligaties zullen dan kleiner worden.

Een reden hiervoor is dat ze verwachten dat de Amerikaanse economie het hoogtepunt bereikt lijkt te hebben. De rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties zal op korte termijn pieken om vervolgens te dalen. Als de FED de huidige cyclus van renteverhogingen stopt zal ook de rente op tweejaars staatsobligaties waarschijnlijk gaan dalen. Voor de ECB verwacht ABN Amro een tegengestelde beweging. Waarschijnlijk zal de ECB in 2019 de rente nog niet verhogen. In maart 2020 zal de ECB waarschijnlijk wel beginnen met de rente te verhogen. Als anticipatie hierop zal de rente op tweejaars Duitse staatsobligaties aan het einde van 2019 beginnen te stijgen. De stijging zal dan waarschijnlijk ook in 2020 doorzetten. Dit zal dan ook effect hebben op de koers dollar euro.

Koers dollar euro technische analyse december 2018
Technische analyse voor koers dollar euro

Technische analyse koers dollar euro

Bovenstaande grafiek en deze bijbehorende technische analyse komen niet uit de publicatie van ABN Amro. De grafiek van de koers dollar euro laat zien dat 2018 vooral in het teken stond van een sterker wordende dollar. Momenteel beweegt de koers zich tussen de diagonale korte termijn steun (groen gestippelde lijn die recent door de koers werd geraakt) en de diagonale lange termijn weerstand (diagonale doorgetrokken rode lijn). Buiten deze twee diagonale lijnen is er een horizontale steun op 1,1135 en een horizontale weerstand op 1,1586. Mocht er een uitbraak komen boven laatst genoemde weerstand dan volgt er weerstand op 1,2248.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Verslechtering Amerikaanse dollar

ABN Amro verwacht dat de fundamentele situatie rondom de Amerikaanse dollar gaat verslechteren. In 2019 zal de Amerikaanse economie pieken maar vervolgens aanzienlijk gaan vertragen. In de eurokoers is de zwakte van de eurozone-economie van de afgelopen maanden al verwerkt. Op korte termijn verwacht ABN Amro een renteverhoging in december 2018 en in 2019 nog één renteverhoging erbij. Omdat de verwachting is dat de markten deze renteverhogingen al hebben verwerkt zal dit de dollar niet sterker maken. Een andere belangrijke factor is het Amerikaanse begrotingstekort dat volgens de economen van ABN Amro sterk zal gaan stijgen.

In de Eurozone zal de euro een stimulans krijgen van het waarschijnlijk niet escaleren tussen Italië en de EU vanwege de Italiaanse begrotingsplannen. Het verschil tussen de rente op tienjaars Italiaanse staatsobligaties en Duitse staatsobligaties zal tussen de 250 en 300 basispunten blijven. Zorgen over Italië zullen blijven maar dit gaat niet uitmonden in paniek. Bent u benieuwd naar de verwachtingen voor diverse valutaparen in de komende jaren zoals de koers dollar euro bekijk dan onderstaande tabel.

Meer over valuta op het beursforum

koers dollar euro valuta ABN Amro
Valutaramingen van ABN Amro waaronder de koers dollar euro (bron: ABN Amro)

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.