Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggerssentiment: Belgische beleggers voor het eerst in 2 jaar negatief

beleggerssentiment omlaag daalt beleggen aandelen

Voor het eerst in twee jaar is de ING Beleggersbarometer negatief. Uit onderzoek dat Kantar TNS heeft uitgevoerd blijkt het beleggerssentiment pessimistisch te zijn. Maandelijks geeft de Beleggersbarometer van ING het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers aan. Door middel van een online enquete kunnen beleggers diverse vragen beantwoorden waaruit onder meer de stand voor de Beleggersbarometer naar voren komt. In oktober daalde het beleggerssentiment voor het eerst in twee jaar onder de neutrale zone. Het wantrouwen in de financiële markten neemt dus toe bij de Belgische beleggers. De prestaties van de aandelenbeurzen hebben waarschijnlijk invloed op dit beleggerssentiment. De beurzen daalden wereldwijd over een breed front.

beleggerssentiment België beurzen aandelen
Beleggerssentiment in oktober 2018 (bron: ING)

Beleggerssentiment daalt

Van de ondervraagde beleggers blijkt slechts 25 procent een stijging van de beurzen te verwachten. In oktober viel de Beleggersbarometer terug tot 97 punten. Inmiddels was het twee jaar geleden dat de barometer onder een niveau van 100 stond. Een stand van 100 is een neutrale stemming, onder de 100 is een pessimistische stemming en boven 100 is een optimistische stand. Naast de eerder genoemde reden van dalende beurzen zijn de ondervraagde beleggers ook pessimistisch over het economische plaatje.
Gekeken naar de Belgische economie zag 21 procent een verbetering tegen een afkoeling volgens 35 procent. Met het oog op de nabije toekomst ziet 28 procent het economische plaatje verslechteren terwijl 23 procent juist optimistisch is. Gepaard met dit lichte pessimisme zijn de beursverwachtingen ook niet hoog. Een kwart gelooft in een remonte voor de beurzen in de komende maanden. Daar tegenover staat 30 procent van de beleggers die een verdere verslechtering voorziet. De eigen situatie komt ook overeen met deze gegevens. Op de vraag wat de persoonlijke beleggingsportefeuille deed over de afgelopen 3 maanden sprak 23 procent van een stijging tegen 38 procent met een daling.

Hoe gebruikt men spaargeld?

Er werd ook gevraagd wat men doet met het spaargeld onder deze omstandigheden. 23 procent antwoordde dat het een goed moment zou zijn om in risicovolle sectoren te beleggen. 33 procent vond dit echter geen goed idee. De bereidwilligheid om zo weinig risico te nemen was ook 2 jaar geleden voor het laatst zo laag. Van obligaties moeten de Belgische particuliere beleggers ook weinig hebben. 16 procent ziet het beleggen in obligaties zitten tegen 29 procent die dit juist niet ziet zitten. Het beleggen in minder risicovolle sectoren kan dan juist wel op meer animo rekenen. Hier was 26 procent van de ondervraagden positief over en 19 procent niet.

Alternatieve beleggingen

Opvallend is ook de hoeveelheid beleggers die ook interesse hebben in alternatieve beleggingen. Hieronder verstaat men bijvoorbeeld kunst of wijn. Opvallend genoeg is de interesse in alternatieve beleggingen vooral populair bij de Franstalige en jongere beleggers. Dat er regelmatig nieuws over antiek of oldtimers is waar hoge bedragen voor worden geboden kan een reden voor de interesse zijn. Wijn en verzamelobjecten staan op de eerste plaats van de alternatieve beleggingen. Van de ondervraagde beleggers beweerde maar liefst 13 procent hier in te investeren. 16 procent van de ondervraagden is nog niet actief met alternatieve bewegingen maar heeft hier wel interesse in.

Kopafbeelding: ShutterstockBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >