Beleggen in gezonde voeding, inspiratie voor aandelen en ETF

beleggen in gezonde voeding eten koken

In welvarende landen worden consumenten steeds bewuster van gezond eten. Daarnaast neemt de aandacht toe dat  voedsel op een verantwoorde wijze wordt geproduceerd. Met name in de VS en Europa is dit een snel groeiende trend. In deze gebieden is er al sprake van een sterke groei voor deze sector. Deze groei zal ook in de komende jaren aanhouden. Door de toename van consumeren van gezonde en eerlijke voedingsproducten is beleggen in gezonde voeding een belegging met het oog op de toekomst.

Onderzoeksbureau Research and Markets deed onderzoek naar deze sector. Een uitkomst van het onderzoek is dat er waarschijnlijk een jaarlijkse omzetgroei komt van 15 procent per jaar tot ongeveer 2026.  Vanuit Nederland zijn cijfers bekend van Monitor Duurzaam Voedsel over consumentenbestedingen en het marktaandeel duurzame voeding. Consumentenbestedingen voor duurzame voeding stegen met 19 procent van 2016 naar 2017. Het marktaandeel van duurzame voeding lag in 2017 op 11 procent.

Beleggen in gezonde voeding met aandelen

Wie wil beleggen in gezonde voeding door middel van individuele aandelen kan uit een breed scala een keuze maken. Omdat de keuze zo groot is beperken wij met onderstaand overzicht tot slechts een kleine greep aandelen ter inspiratie. De gegevens zijn opgebouwd uit de bedrijfsnaam, de stijging over het afgelopen jaar, ticker van het aandeel en een korte omschrijving.

Natural Grocers by Vitamin Cottage, ticker NVGC, steeg in 1 jaar met +260%. Deze Amerikaanse winkelketen én producent produceert gezonde voeding, vitaminepreparaten en cosmetica.

Vitamin Shoppe, ticker VSI, steeg in 1 jaar met +90%. Vitamin Shoppe is een Amerikaans bedrijf dat actief is met het produceren en verkopen van natuurlijke en biologische producten.

Chipotle Mexican Grill, ticker CMG, steeg in 1 jaar met +63%. Bij deze Amerikaanse keten worden voedingsproducten verkocht welke duurzaam zijn geproduceerd.

Shake Shack, ticker SHAK, steeg in 1 jaar met +35%. Shake Shack is vergelijkbaar met het veel grotere McDonalds maar dan met duurzaam geproduceerde voedingsproducten zoals hamburgers.

Sprouts Farmers Market, ticker SFM, steeg in 1 jaar met +34%. Sprouts Farmers Market is een Amerikaanse supermarktketen waar duurzaam geproduceerde en biologische levensmiddelen worden verkocht.

Calavo Growers, ticker CVGW, steeg in 1 jaar met +32%. Calavo Growers verhandelt onder andere avocado’s.

Bovenstaand overzicht is gerangschikt op basis van de rendementen over het afgelopen jaar. Dit geeft geen garantie voor de komende jaren voor wie wil beleggen in gezonde voeding.

Lees verder na de tabel
Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra's o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Beleggen in gezonde voeding met een ETF

Als inspiratie willen wij ook twee ETF’s delen waarmee beleggen in gezonde voeding een belangrijke rol speelt. Met een ETF zorgt u voor meer spreiding waardoor net een verkeerde keuze maken voor een bepaald aandeel kan worden voorkomen. Twee ETF’s die aansluiten bij beleggen in gezonde voeding staan hieronder genoemd maar er zijn meer opties voor deze sector.

The Organics ETF, ticker ORG – Deze ETF richt zich wereldwijd op ondernemingen welke zich bezighouden met organische producten. Geografisch is er vooral blootstelling aan de VS (23 procent), Denemarken (20 procent), Japan (16 procent) en Australië (15 procent). Van de bovengenoemde aandelen zijn onder meer Sprouts Farmers Market (12 procent), Natural Grocers by Vitamin Cottage (2 procent) maar ook het op het forum besproken Naturhouse Health.

Global X Health & Wellness Thematic ETF, ticker BFIT – Deze ETF richt zich op bedrijven die actief zijn op het gebied van gezondheid en welzijn. Geografisch is er een grote blootstelling aan de VS met 48 procent, gevolgd door Japan (15 procent) en Duitsland, Hong Kong, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk met 4 tot 6 procent. Ook hier is Sprouts Farmers Market in vertegenwoordigd maar ook bekende namen zoals Nike, Puma, Basic Fit, Herbalife, Yakult, Danone en Weight Watchers.

Kopafbeelding: Shutterstock


Direct het laatste beursnieuws: