>>> Uw advertentie hier? <<<


Meer Belgen starten met beleggen in aandelen

starten met beleggen in aandelen

Hoewel het merendeel van de Belgen weinig moet hebben van beleggen zijn er wel steeds meer Belgen die starten met beleggen in aandelen. Zelfs de historisch lage spaarrente krijgt spaarders moeilijk in beweging om hun geld wat op te laten brengen. Feitelijk zijn er zo miljoenen consumenten die koopkracht verliezen aangezien de inflatie hoger is dan de rente. Met elke euro kan minder worden gekocht naarmate verlies van koopkracht blijft doorzetten.

Ondanks de risico-aversie zijn er wel steeds meer Belgische consumenten die starten met beleggen in aandelen. Opvallend uit de statistieken van Beursig.com is dat er vooral een sterke groei is onder jongeren en vrouwen. Deze statistieken komen later in dit artikel aan bod.

Redenen om niet te beleggen

Nog steeds bestaan er veel misverstanden over beleggen en dat is een gemiste kans. De belangrijkste redenen om (nog) niet te starten met beleggen in aandelen zijn:

  • Niet beschikken over veel vermogen
  • Het risico op geld verliezen
  • Onvoldoende kennis hebben

Elke reden kan vrij simpel teniet worden gedaan. Om te beleggen hoeft u niet over veel vermogen te beschikken. Als u in plaats van maandelijks een vast bedrag te sparen een deel gaat beleggen kan dat op lange termijn een mooi bedrag worden. Wilt u maandelijks voor een klein bedrag beleggen dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij DEGIRO. Bij deze broker kunt u zonder transactiekosten ETF’s kopen uit de kernselectie.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Het risico op geld verliezen heeft een belegger grotendeels zelf in de hand. Hierbij komt ook de kennis om de hoek kijken maar veel brokers geven hier ondersteuning voor. Risico en rendement gaan met elkaar op dus spreiding en risicovolle aandelen vermijden is al één stap. Een andere stap is om bepaalde risicovolle producten te vermijden. Brokers moeten bij nieuwe klanten eerst een risicoprofiel bepalen en hiermee kan de toegang tot bepaalde producten worden ontnomen.

Diverse brokers ondersteunen hun klanten op verschillende manieren. Zo is er bij Binck de mogelijkheid tot laten beleggen. Onder andere Binck en LYNX geven ook educatie aan hun klanten. Hiermee kunt u kennis opdoen, valkuilen vermijden en hulp krijgen bij de eerste stappen op de beurs. Bekijk ook het brokeroverzicht voor actuele acties bij de diverse brokers.

Meer jongeren starten met beleggen in aandelen

Niet alleen uit diverse onderzoeken en cijfers van brokers als Bolero, Binck en DEGIRO blijkt dat er meer mensen gaan beleggen. Ook uit de bezoekersstatistieken van Beursig.com komt dit duidelijk naar voren. Naast al jaren een dubbelcijferige groei zijn er enkele verschuivingen binnen deze statistieken. De meest opvallende verschuiving is die binnen de leeftijdsgroepen. Qua leeftijdsgroep bij de bezoekers is die naar de jonge beleggers verschoven. De groep 25 tot en met 34 jarigen is inmiddels de grootste groep van de bezoekers geworden. De verdeling in leeftijd gaat nu meer gelijk op waar dat in 2016 nog duidelijker gericht was op de leeftijdsgroepen 45 tot en met 54 en 55 tot en met 64 jaar. Een andere duidelijke verandering is te zien bij het aantal vrouwelijke bezoekers, dit lag in 2016 nog rond de 15 procent van de bezoekers. Inmiddels is dit toegenomen tot bijna 23 procent van het totaal, zie onderstaande taartdiagrammen.

Bezoek het beursforum

starten met beleggen in aandelen leeftijd mannen vrouwen
Verdeling van bezoekers in leeftijd en geslacht

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.