Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Investeren in water met een ETF, spreiding over 50 ondernemingen
Investeren in water met een ETF, spreiding over 50 ondernemingen

beleggen in water investeren in water

Investeren in water spreekt waarschijnlijk niet snel tot de verbeelding maar toch is het interessant met het oog op de toekomst. Dat water onmisbaar is in ons leven is duidelijk maar de rol van zoetwater gaat zal alleen maar belangrijker worden. Er is een groeiende wereldbevolking en in opkomende economieën worden consumenten welvarender. Zoetwater, lees gerust drinkwater, is onmisbaar voor de mens en welvaart heeft een verband met het verbruik. In welvarende landen gebruiken mensen ruim 2.500 liter zoetwater per dag. Dit is enorm veel maar naast vanzelfsprekende handelingen zoals douchen en toiletgebruik is er ook indirect verbruik. Hierin is inbegrepen het water dat nodig is voor industrie, landbouw en veeteelt.

Onderstaande wereldkaart brengt de behoefte naar water duidelijk in kaart. Zelfs in ontwikkelde economieën is er soms een schaarste van (fysiek) water.

waterschaarste in de wereld beleggen in water
Waterschaarste in de wereld (bron: Wikipedia)

Investeren in water met een ETF

In een eerder geplaatst artikel over ‘beleggen in water‘ werden al diverse beleggingsproducten genoemd voor wie wil investeren in water. Zo kwamen aandelen, certificaten en ETF’s aan bod. Omdat een ETF een beleggingsproduct is waarmee u eenvoudig kunt spreiden lichten wij graag nog een water ETF uit. Dit is de iShares Global Water UCITS ETF, ook wel te vinden met de ticker IH2O. Let op, deze ETF is op meerdere beurzen te vinden waarbij de notering ook in andere valuta is. De notering in euro geeft beleggers met inkomsten in euro het voordeel van het ontlopen van valutarisico.


Investeren in water met een ETF, spreiding over 50 ondernemingen

Water ETF IH2O

Hoewel deze water ETF slechts één van de vele mogelijkheden is om te investeren in water geeft het wel een goede spreiding. De ETF volgt zo nauwkeurig mogelijk de S&P Global Water 50 Index. Onderstaand overzicht geeft de tien grootste posities aan binnen de IH2O ETF. Tussen haakjes ziet u de ticker waarmee het aandeel te vinden is en de percentages geven de weging binnen de water ETF aan.

  1. American Water Works Inc. (AWK) Nutsbedrijven 9,45%
  2. Xylem Inc. (XYL) Industrie 6,38%
  3. Veolia Environment (VIE) Nutsbedrijven 5,16%
  4. Danaher Corp. (DHR) Gezondheidszorg 5,01%
  5. Idex Corp. (IEX) Industrie 4,92%
  6. Geberit AG (GEBN) Industrie 4,60%
  7. Alfa Laval AB (ALFA) Industrie 4,01%
  8. United Utilities Group PLC (UU.) Nutsbedrijven 3,88%
  9. Suez SA (SEV) Nutsbedrijven 3,68%
  10. Severn Trent PLC (SVT) Nutsbedrijven 3,52%

Geografisch ligt het zwaartepunt met 48 procent in de VS, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 13 procent. Andere grote posities komen uit Frankrijk 9 procent, China en Zwitserland 5 procent. Wie wil investeren in water kan natuurlijk ook één of meerdere ‘water aandelen’ kopen. Hierbij is de spreiding echter minimaal en neemt het risico voor uw portefeuille toe. Met een total expense ratio van 0,65 procent zijn de kosten ook beperkt. Dit zijn kosten zoals beheerskosten, administratie- en registratiekosten, bewaarloon en andere operationele kosten. Onderstaande grafiek geeft het koersverloop van de water ETF weer met als startpunt €10.000.

Lees ook: Beleggen in water is interessant en kan met aandelen of een ETF

Of bezoek het onderwerp beleggen in water op het beursforum

Prestatie van de water ETF over de laatste 10 jaar
Prestatie van de water ETF over de laatste 10 jaar
DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.