Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Komt er een eindejaarsrally? + technische analyse en poll

eindejaarsrally aandelentips voor 2019

Inmiddels zijn de laatste maanden van het jaar aangebroken en beleggers hopen alvast op een eindejaarsrally. Voor veel beleggers zou een eindejaarsrally erg welkom zijn gezien de BEL20 en AEX die dit jaar per saldo hebben ingeleverd. De BEL20 verloor tot en met 1 oktober al 12 procent, de AEX wist de schade te beperken tot een verlies van nog geen 5 procent. Met name in de laatste weken liepen de verliezen voor de meeste beurzen op. Een beetje eindejaarsrally zou al een deel van de verliezen kunnen wegpoetsen.Eindejaarsrally S&P500 2014 graph

Wat is een eindejaarsrally?

In de beleggerswereld is de eindejaarsrally een bekend begrip. Hoewel het statistisch vaak uitkomt is het geen garantie dat er ook jaarlijks een eindejaarsrally komt. De beursterm komt er simpelweg op neer dat de beurs aan het einde van het jaar een stijging laat zien. Vaak zijn de maanden november en december ook de betere maanden in het jaar voor wie aandelen bezit. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de kans op een eindejaarsrally aanzienlijk is. Zo wijst het ene onderzoek uit dat 84 procent van de beursjaren een eindejaarsrally kende. Iets specifieker is een onderzoek waarbij de maandelijkse stijgingen van de S&P500 werden bijgehouden. Dit werd gedaan vanaf 1971 tot 2014. Over deze periode werd per maand de gemiddelde stijging of daling berekend. Bovenstaande staafdiagram laat de koersuitslagen per maand zien. Koplopers zijn de maanden december en november met 1,7 en 1,5 procent stijging. Hierna volgen de maanden april en maart met 1,5 en 1,2 procent. Ondanks deze positieve cijfers is dit geen garantie. Daarnaast kunnen er aandelen zijn die niet meegaan met een eindejaarsrally.
Technische analyses BEL20, AEX en S&P500

Hoewel de BEL20 lastig is uit te zetten met een technische analyse geeft onderstaande grafiek een aantal steunen (groen) en weerstanden (rood) aan. Een handjevol aandelen is voor een groot deel bepalend voor de index dus een zwaargewicht als AB Inbev heeft dit jaar veel invloed op de daling van de BEL20. De BEL20 zakte recent nog door de diagonale korte termijn steun. Inmiddels geeft dit tijdelijk een weerstand aan (rood gestippelde lijn). De kans is groot dat de index hier op korte termijn weer boven komt. Hierna liggen er weerstanden op 3.640 en 3.910 punten. Mochten de beurzen toch een verdere verslechtering laten zien dan liggen er steunen op 3.266 en 3.133 punten.

Technische analyse BEL20 1 oktober 2018 (daggrafiek)
Technische analyse BEL20 (daggrafiek)

Op basis van technische analyse lijkt de AEX er wat beter bij te liggen. De index veerde recent op vanaf de horizontale lange termijn steun op 509,24 punten. Dit steunniveau was in 2015 nog een weerstand totdat het in 2017 werd doorbroken. Sindsdien wist het al meerdere keren als steun te houden.

Komt er een eindejaarsrally? + technische analyse en poll
Technische analyse AEX index (weekgrafiek)

De meest toonaangevende index ter wereld is de S&P500. Aangezien deze index vaak anderen indexen op sleeptouw neemt is het interessant om te bekijken hoe deze er technisch uitziet. Opvallend is het stijgende trendkanaal waarin de index beweegt sinds eind 2015. De onderzijde van deze trend is de diagonale lange termijn steun (groene doorgetrokken diagonale lijn). De bovenzijde is de diagonale weerstand (rode gestippelde diagonale lijn). Recent zakte de S&P500 kortstondig door de diagonale steun maar het slot van de week was telkens hierboven. Dit is een positief signaal. Rond het huidige koersniveau ziet u diverse steunen, aangegeven met de groene lijnen.

Technische analyse S&P500 1 oktober 2018 (weekgrafiek)
Technische analyse S&P500 (weekgrafiek)

Poll: komt er een eindejaarsrally?

Statistieken, technische analyse, onderliggende cijfers van de economie of misschien wat buikgevoel. Er zijn redenen genoeg voor een eindejaarsrally maar komt die er ook? U mag zelf stemmen op de poll en zien wat andere beleggers verwachten:

Poll: komt er een eindejaarsrally?

Kopafbeelding: ShutterstockBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >