Beleggen in FANG aandelen na uitverkoop of beter vermijden? (+ gratis download)

beleggen in FANG aandelen thumbnail

Hoewel het een bekende term is zijn veel beleggers wat terughouden met beleggen in FANG aandelen. Toch lieten deze technologieaandelen de laatste jaren veel betere rendementen zien dan veel andere aandelen. FANG is een acroniem voor Facebook, Amazon, Netflix en Google (tegenwoordig bekend als Alphabet). Deze selectie van aandelen wordt soms ook aangevuld met Apple: FAANG. Ondanks dat deze aandelen lang veel betere prestaties dan menig ander aandeel lieten zien staan ze ook bekend als volatiele aandelen. Dat wil zeggen dat ze erg bewegelijk zijn. Vooral op momenten van publicaties van kwartaalcijfers of recent bij de dalingen op de beurzen.

Dat deze aandelen bij het bekendmaken van kwartaalcijfers vaak sterk reageren komt met name door de toekomstverwachtingen. Nog meer dan bij andere bedrijven speelt dit een belangrijke rol. Veel beleggers zullen deze aandelen duur vinden maar de (sterke) toekomstige groei is ook verwerkt in de beurskoers. Als uit cijfers blijkt dat de groei afneemt dan zijn beleggers snel geneigd om de aandelen van de hand te doen. Bij een toenemende groei worden de aandelen juist nog meer gewild. Onderstaande grafiek laat de koersbewegingen van de FANG aandelen plus Apple zien.

Beleggen in FANG aandelen Facebook Amazon Netflix Google Alphabet Apple
Facebook (zwart), Amazon (groen), Netflix (oranje), Alphabet (blauw) en Apple (rood)

Volatiel jaar voor FANG aandelen

Bovenstaande grafiek is uitgezet op 0 voor dinsdag 2 januari (de eerste beursdag in 2018). Hierin is goed te zien dat beleggen in FANG aandelen gepaard gaat met grote koersschommelingen. Zo wist de koers van Netflix (oranje) al in iets meer dan een half jaar te verdubbelen. Vanaf de top is er inmiddels wel weer ruim een kwart af, een gelukkige timing is dus belangrijk. Alphabet (blauw) en Apple (rood) zijn duidelijk wat meer volwassen en minder volatiel. Negatieve uitblinker is Facebook (zwart) met een jaarverlies van bijna 20 procent.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Dominante positie in Nasdaq-100

Omdat steeds meer technologiebedrijven een dominante positie krijgen in ons dagelijks leven en dus ook op de beurs is het acroniem voor sommigen achterhaald. Deze gebruiken nu niet meer de mix FANG maar FANGMANIA. De volgende bedrijven zijn hierin vertegenwoordigd: Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple, NVIDIA, Intel, Adobe Systems. Hoe dominant deze aandelen zijn binnen de Nasdaq-100 blijkt wel uit onderstaande tabel.

Positie in omvangBedrijfTickerWeging
1AppleAAPL13,3%
2MicrosoftMSFT10,4%
3Amazon.comAMZN10,2%
4AlphabetGOOG4,8%
5FacebookFB4,5%
6AlphabetGOOGL4,1%
7IntelINTC2,7%
11NetflixNFLX1,7%
12NVIDIANVDA1,5%
13AdobeADBE1,5%

Uit de top 13 qua weging van aandelen in de Nasdaq-100 ontbreken alleen Cisco Systems, Comcast en PepsiCo. De FANG aandelen plus Apple hebben een weging van maar liefst 38,6 procent. FANGMANIA heeft zelfs een weging van bijna 55 procent. Het is dus vanzelfsprekend dat deze aandelen een grote invloed hebben op de koersvorming van de Nasdaq-100. In de meest toonaangevende index ter wereld, de S&P500, is de weging nog beperkt tot minder dan 20 procent.

Beleggen in FANG aandelen

Er zijn verschillende manieren om te kunnen beleggen in FANG aandelen, of de FANGMANIA aandelen. Elke manier heeft een ander risico, u moet voor uzelf uitmaken of u een beperkt risico of veel risico wilt lopen. Helemaal risicoloos bestaat natuurlijk niet! Wilt u de laatste verwachtingen en koersdoelen van analisten weten en hoe u kunt beleggen in FANG aandelen? Vraag dan in enkele seconden onderstaand gratis document per mail aan (tevens nieuwsbriefaanmelding). U krijgt er dan ook nog de Chinese tegenhanger van FANG bij.


Flatex beleggen

Gratis Beleggen
Geen kosten op tal van aandelen en beleggingsproducten!Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.