>>> Uw advertentie hier? <<<


Sell in May, come back in November (in plaats van september)

Sell in May beleggen november

U zult wel denken, is het niet “Sell in May but remember to come back in September“? Ja dat is de bekende beurswijsheid maar eigenlijk is deze al lange tijd achterhaald. Volgens deze beurswijsheid zou u in mei aandelen moeten verkopen om vervolgens in september weer in aandelen te stappen. De periode van mei tot september zouden slechte maanden zijn op de beurs. Deze timing op basis van statistieken zou uw rendement moeten helpen maar inmiddels is dit al enige tijd achterhaald. Statistisch gezien kan de beurswijsheid beter worden aangepast naar “Sell in May but remember to come back in November”. De boosdoener die de bekende beurswijsheid om zeep helpt is de bijna traditionele onrustige oktobermaand.

Waar komt de beurswijsheid vandaan?

De gedachte achter “Sell in May but remember to come back in September” is natuurlijk niet zomaar ontstaan. Tegenwoordig blijkt deze stelling dus niet meer op te gaan maar er waren enkele redenen die de stelling steunden. Hoewel ze niet ijzersterk zijn staan hieronder een aantal opgenoemd. Bij enkele redenen gaat het zelfs nog meer op om pas weer in te stappen als het november is.

  • De zomermaanden zorgen voor lage handelsvolumes op de beurzen. Daarnaast zijn beleggers minder actief op de beurs of bouwen zelfs een deel van de portefeuille af om onbezorgd met verlof te kunnen.
  • Aan het einde van het jaar worden bonussen uitbetaald. Globaal gezien zijn er veel beleggers die hiervan een deel van investeren op de beurs. Dit geeft de decembermaand en dus de periode van november tot mei een voordeel ten opzichte van de periode mei tot en met oktober.
  • Veel (christelijke) feestdagen vallen in de periode november tot en met mei. In de periode mei tot en met september zijn er veel minder feestdagen. Denk bij deze feestdagen aan Halloween, Thanksgiving, Kerstmis, Oud en Nieuw, Valentijnsdag, St. Patrick’s Day, Pasen en Moederdag. Deze feestdagen zorgen normaal gesproken voor hogere omzetten bij veel bedrijven. Dit is dan ook terug te zien in de beurskoersen die hiervan profiteren.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Sell in May op basis van statistiek

Uit statistisch onderzoek blijkt dat met een kleine wijziging een beter rendement kan worden gehaald. Wanneer beleggers terugkomen op de beurs in november in plaats van september dan ligt het rendement blijkbaar hoger. Met een onderzoek op de Dow Jones index over de laatste 50 jaar werd de stelling “Sell in May but remember to come back in September” ontkracht. In deze 50 jaar steeg de index in de maanden november tot en met april gemiddeld met 7 procent. Dit is aanzienlijk meer dan de 1 procent in de maanden mei tot en met oktober.

Beurs oktober 2008
De slechte oktobermaand in 2008, grafiek van de S&P500

De boosdoener van de magere maanden van mei tot en met oktober zit deels in de maanden september en oktober. In 1987 en 2008 waren de oktobermaanden zelfs zo slecht dat dit het rendement voor die jaren sterk beïnvloedde. September 2011 was ook erg slecht net als september 2001 toen de aanslagen op de Twin Towers in New-York plaatsvonden. Buiten de periode van 50 jaar zijn er nog een aantal gedenkwaardige oktobermaanden. De bekende beurskrach van 1929 vond ook plaats in… oktober. In 1907 was er een economische crisis die in Amerika uitbrak. In oktober escaleerde dit zelfs met een bankrun.

AEX BEL20 S&P500 oktober 2018
De BEL20 (rood), AEX (blauw) en S&P500 (zwart) in oktober 2018

Over oktober 2018 bestaat ook geen twijfel, bovenstaande grafiek laat het koersverloop van de BEL20, AEX en S&P500 zien. Het uitgangspunt voor 0% is genomen op 1 oktober. Sindsdien verloren de BEL20, AEX en S&P500 8 tot 9 procent aan waarde. Zonder twijfel is oktober samen met januari/februari de meest opvallende periode tot nu toe in 2018. Hiermee kan oktober 2018 in het rijtje komen met andere oktobermaanden die de stempel op een beursjaar wisten te drukken.

Lees meer op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.