Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Europese aandelen zijn goedkoop, is huidige daling een koopmoment?

Europese aandelen

De beurzen in Amerika ervaren ondanks de recente dalingen een enorme bullrun. Die bullrun is in Europa echter niet in die mate van de grond gekomen. Kijken we naar bijvoorbeeld de Xtrackers X Stoxx Europe 600 dan bereikt deze het laagste niveau sinds het voorjaar van 2017. Eerder dit jaar bereikte deze ETF ongeveer hetzelfde niveau als nu het geval is. De onderstaande grafiek geeft hierbij een steun aan. De Xtrackers X Stoxx Europe 600 geeft een goed beeld van Europese aandelen. Enkele bedrijven die hierin zijn opgenomen zijn Nestle, Novartis, Siemens, AB Inbev, Royal Dutch Shell, KBC Groep en Total. Dit is slechts een beperkt aantal van de (ongeveer) 600 Europese aandelen die opgenomen zijn.

Europese aandelen Technische analyse STOXX Europe 600 oktober 2018 (weekgrafiek)
Koersverloop Xtrackers X Stoxx Europe 600

Vervolg na advertentie
Europese aandelen zijn goedkoop

Een artikel op Bloomberg wijst erop dat Europese aandelen goedkoop zijn. Deze noteren nu tegen de laagste ‘one year forward price/earnings ratio’ in 5 jaar tijd. In Europa zullen eerder koopjes te doen zijn dan in bijvoorbeeld Amerika. Dirk Thiels, werkend bij KBC Asset Management, ziet ook nog kansen voor Europese aandelen. “In Europa is er niet echt een alternatief voor aandelen, de obligatierendementen zijn nog steeds extreem laag terwijl je in de VS nog steeds in de richting van obligaties kunt gaan.” Toch was actueel nieuws vandaag bij AB Inbev, reclamebedrijf WPP en Nokia niet zo positief. Daarentegen hadden Puma, UBS en AG wel positief nieuws.

Europese aandelen versus Amerikaanse aandelen

In de onderstaande grafiek zijn de BEL20, AEX, DAX en S&P500 tegen elkaar uitgezet vanaf 1 januari 2016. Hierbij is geen rekening gehouden met dividend dat uit een aantal indexen verdwijnt. De grafiek is uitgezet op 4 januari 2016 waarbij elke index begon op 0 procent. Opvallend is dat de BEL20 inmiddels al in de min is gedoken met -5,9 procent. De AEX +8,8 procent en DAX +17,6 procent weten nog in de plus te blijven. De Amerikaanse S&P500 index staat ondanks de recente verliezen nog op bijna 32 procent winst sinds begin 2016.

AEX BEL20 DAX en S&P500 vergeleken vanaf begin 2016 Europese aandelen
AEX BEL20 DAX en S&P500 vergeleken vanaf begin 2016

Volg het beursforum voor uw favoriete aandelen

Kopafbeelding: ShutterstockBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >