Aandelencorrectie door stijgende rente, tijdelijk of pas het begin?

beste aandelen voor 2018 aandelencorretie

De afgelopen weken was er op de beurzen een aandelencorrectie mede door de snel stijgende rente in Amerika. Hoewel de schade voor de Amerikaanse beurzen nog beperkt bleef noteren sommige beurzen fors lager dan de recente toppen. Zo daalde de Belgische sterindex BEL20 al ruim 15 procent ten opzichte van de top eerder dit jaar. Elders in de wereld valt de Chinese beurs op met het laagste niveau in 4 jaar. Procentueel staan de Amerikaanse beurzen nog dichtbij de hoogste niveaus ooit maar ook in Amerika volgden stevige verliezen. Zo liet de S&P500 weer één van de grootste verliezen in punten ooit zien. Dat was inmiddels al de derde keer dit jaar. De top 5 van grootste dagelijkse verliezen in punten voor de S&P500 per 12 oktober 2018:

  1. 5 februari 2018 -113.19 -4.10%
  2. 29 september 2008 -106.62 -8.79%
  3. 8 februari 2018 -100.66 -3.75%
  4. 10 oktober 2018 -94.66 -3.29%
  5. 15 oktober 2008 -90.17 -9.04%

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Aandelencorrectie door stijgende rente

Dat wereldwijd aandelen onder druk komen te staan is vooral toe te schrijven aan de stijgende rente in Amerika. De tienjaarsrente kwam daar recentelijk boven de 3 procent dat als psychologische grens wordt gezien. Volgens verschillende economen zal dat renteniveau niet snel afnemen maar mogelijk zelfs verder toenemen. De Amerikaanse economie het goed doet, het consumentenvertrouwen historisch hoog is en de werkloosheid juist laag. Hierdoor ziet de FED, de Amerikaanse centrale bank, redenen om de rente stapsgewijs te verhogen.

President Trump hekelt het beleid van renteverhogingen en historisch gezien heeft hij het gelijk aan zijn zijde. Hij noemde de renteverhogingen van de FED dan ook “out of control”, wat er op neer komt dat ze gek zijn geworden. Onderstaande afbeelding laat zien dat renteverhogingen door de FED vrijwel altijd werden vervolgd door een recessie. Het renteniveau staat aangegeven met de blauwe grafiek, recessies zijn aangegeven met de grijze verticale strepen.

aandelencorrectie rente FED recessie
Relatie tussen renteverhogingen van de FED en recessies in Amerika

Dure dollar, China en IMF

Dat president Trump de renteverhogingen hekelt komt niet alleen door bovenstaande constatering. Renteverhogingen zullen de koers van de dollar opdrijven dat weer ongunstig is voor export van Amerikaanse bedrijven. Dit kan de economische groei afremmen en daarnaast worden de schulden van Amerika hoger. President Trump zei zelfs dat Amerika wel in staat moet blijven om schulden af te kunnen lossen. Dit deed ook geen goed aan de ingezette aandelencorrectie.

Naast zorgen om de renteverhogingen in Amerika zijn China en andere opkomende economieën ook een reden tot bezorgdheid. Eerder dit jaar was er al de crisis met de duikeling van de Turkse lira. Nu lijkt het handelsconflict tussen Amerika en China ook te wegen op de Chinese economie. De beurs bereikte daar het laagste niveau in 4 jaar tijd. Het IMF waarschuwde inmiddels dat een langdurig handelsconflict tussen Amerika en China de wereldeconomie kan schaden.

Hogere rente doorgaans niet goed voor aandelen

Het verband tussen rente en aandelen is soms niet direct meetbaar en ook niet binnen enkele weken. Toch is een stijgende rente gemiddeld genomen niet positief voor aandelen. Een gevolg van een (snel) stijgende rente is dus vaak een aandelencorrectie. Beleggers krijgen meer keuze om te investeren als de rente stijgt. Daarbij zijn bijvoorbeeld staatsobligaties van landen als Amerika en Duitsland doorgaans veiliger dan aandelen. Een stijgende rente zorgt dus voor meer concurrentie tussen aandelen en staatsobligaties. Toch reageren niet alle aandelen hetzelfde op een stijgende rente. Voor sommige aandelen is een stijgende rente juist positief. Aandelen die normaal gesproken een negatieve impact van een stijgende rente krijgen zijn vastgoedaandelen, aandelen van bedrijven in consumptiegoederen en aandelen van bedrijven in de sector voeding en drank. Aandelen die juist wel kunnen profiteren van een stijgende rente zijn financials zoals banken en verzekeraars.

Meer over beurzen en aandelen op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.