Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggen in plaats van sparen, verlies geen koopkracht

populaire ETF beleggen in plaats van sparen

Uit verschillende peilingen en onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen gaan beleggen in plaats van sparen. Of eigenlijk beter, naast sparen ook gaan beleggen. Beleggen doet u in principe voor de lange termijn met geld dat u niet direct nodig zult hebben. Daarom is een buffer met spaargeld altijd verstandig voor onvoorziene uitgaven zoals bijvoorbeeld een wasmachine of auto die kapot gaat. Misschien wel de belangrijkste reden om te gaan beleggen in plaats van sparen is een beter rendement behalen. Dat is niet eens zo moeilijk omdat spaarrentes momenteel historisch laag zijn.

Verlies van koopkracht

Combineer de lage spaarrente met een stijgende inflatie en u verliest zelfs koopkracht. Uw spaargeld wordt immers minder waard omdat producten duurder worden. De rente op een spaarrekening kan de inflatie niet compenseren. Simpel gezegd kunt u nu met 100 euro minder kopen dan 1 jaar of 2 jaar geleden. Onderstaand overzicht is de inflatie over de afgelopen jaren, gemeten van december tot december.

  • CPI België 2017 2,13%
  • CPI België 2016 2,03%
  • CPI België 2015 1,50%

Deze percentages liggen ruim boven de rentes op spaarrekeningen. U kunt hier wat aan doen door met een deel van uw spaargeld te gaan beleggen. Historisch gezien zijn de rendementen op aandelenbeurzen vele malen hoger dan de rendementen op spaarproducten. Echter aandelenbeurzen gaan niet alleen omhoog, ze kennen soms ook tijden van correctie of erger een crash. Ondanks correcties en crashes zijn de rendementen met beleggen in plaats van sparen historisch gezien beter. Onderstaande grafiek geeft het verloop van de S&P500 weer van de afgelopen 30 jaar. De grafiek begint hier op 105 punten, inmiddels is dit gestegen naar bijna 2.900 punten.

Koersverloop van de S&P500 beleggen in plaats van sparen
Koersverloop van de S&P500 over de afgelopen 30 jaar

Beleggen in plaats van sparen

Om te voorkomen dat uw reële rendement negatief wordt is beleggen een optie. Met het reële rendement bedoelt men dat het rendement op spaargeld wordt gecorrigeerd met de inflatie. Met beleggen is meer risico gemoeid dan met sparen maar daar tegenover staat een hoger rendement. Veel spaarders zijn nogal terughoudend naar beleggen maar dat is nergens voor nodig. U kunt een risicoprofiel laten opstellen bij een broker en zelf een beleggingsplan maken. Hierbij komen uw doelen en beleggingshorizon aan bod. Binnen het beleggen kunt u ook kiezen tussen defensief of offensief beleggen. De verschillen zijn dat u met defensief beleggen minder risico wilt lopen en genoegen neemt met een lager rendement. Offensief beleggen kan meer rendement opleveren maar geeft ook meer risico.
Brokers

Een belangrijke stap voor een beginnend belegger is de keuze voor de juiste broker. Bij een standaard bank kunt u ook beleggen maar hierbij zijn de transactiekosten vaak hoog. Een broker daarentegen is niet alleen goedkoper maar ook volledig gericht op beleggen. Via een broker kunt u diverse beleggingsproducten kopen en verkopen. Als beginner kunt u het beste risicovolle producten vermijden. Bij de meeste brokers kunt u niet handelen in risicovolle producten als uw risicoprofiel dit uitsluit.

Gaat u actief handelen, dus veel transacties verrichten, dan is een goedkope broker aan te raden. Wilt u juist weinig handelen en wilt u bijvoorbeeld meer functies zoals nieuws en adviezen dan komt u al snel uit bij een wat duurdere broker. Om u op weg te helpen is er een brokeroverzicht, hiermee kunt u brokers vergelijken.

ETF’s / trackers

Voor wie niet dagelijks bezig wilt zijn met de beurs maar wel gespreid wilt beleggen kan zich verdiepen in ETF’s. Met een enkele ETF (ook wel tracker genoemd) kunt u direct in een hele index of een bepaalde sector beleggen. Om hierbij ook het risico te beperken zou dan eerder de keuze naar een index gaan dan een (sub-)sector. Bij de hierboven geplaatste grafiek past bijvoorbeeld de SPDR S&P500 ETF met de ticker SPY. Met deze ETF kunt u in deze index beleggen. Wie maandelijks een (klein) bedrag wil beleggen in ETF’s kan hiervoor terecht bij DEGIRO. Deze broker hanteert namelijk geen transactiekosten voor ETF’s uit hun kernselectie, rekening houdend met de fair use policy.

Bron van informatie

Zoekt u informatie over beleggen, beurzen, aandelen, ETF’s, etc. dan kunt u gebruikmaken van het beursforum. Het forum op Beursig.com is laagdrempelig en voor elk type belegger van beginner tot de ervaren belegger.Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >