Europese bankaandelen onder druk, tijd voor een bankaandelen ETF?

Europese bankaandelen

Europese bankaandelen doen het dit jaar opvallend slecht, gemiddeld zelfs slechter dan de index waarin ze zijn  opgenomen. Hiervoor zijn wel een aantal redenen zoals de politieke crisis in Italië, handelsconflicten en bijvoorbeeld de crisis van de Turkse lira. Enkele grote Europese banken zijn blootgesteld aan Turkije en de waardedaling van de Turkse lira zorgde voor koersdruk. De rentevooruitzichten van de Europese Centrale Bank zijn ook negatief voor de Europese bankaandelen. De ECB is voornemens om de lage rente te handhaven tot in ieder geval de zomer van 2019. Banken zijn echter gebaat bij hogere rentes.

Waardering Europese bankaandelen op laagste niveau in 2 jaar
Waardering Europese bankaandelen op laagste niveau in 2 jaar

Bovenstaande grafiek laat zien dat Europese bankaandelen tegen de laagste waardering in jaren worden verhandeld. De getoonde waardering is op basis van koers naar verwachte winstverhouding. Al eerder liet het grootste Europese indexfonds, de Vanguard FTSE Europe ETF, een sterke uitstroom van kapitaal zien. Een dergelijke ETF heeft een beperkte invloed op koersen maar het is wel signaal. Beleggers waren meer bereid om juist wel in andere regio’s te beleggen zoals Amerika en Azië. Een andere ETF kan echter worden gebruikt om in te spelen op een opleving van de Europese bankensector.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beleggen in Europese bankaandelen

De bankensector is erg gevoelig voor politieke en economische ontwikkelingen. Rechtstreeks beleggen in een enkel bankaandeel brengt gemiddeld genomen meer risico’s met zich mee dan wie zorgt voor voldoende spreiding. Een goed middel om een investering in deze sector te spreiden is het beleggen in een ETF. Beleggen in Europese bankaandelen kan bijvoorbeeld met de iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF. Deze ETF is te vinden met de ISIN code DE000A0F5UJ7. In de onderstaande grafiek ziet u het koersverloop van deze bankaandelen ETF over het afgelopen jaar.

Europese bankaandelen ETF
Koers van de Europese bankaandelen ETF sinds eind 2017

Onderstaande aandelen hebben de zwaarste weging binnen deze Europese bankaandelen ETF.

  1. HSBA – HSBC HOLDINGS PLC 16,09%
  2. SAN – BANCO SANTANDER SA 7,36%
  3. BNP – BNP PARIBAS SA 6,32%
  4. UBSG – UBS GROUP REGISTERED AG 5,42%
  5. LLOY – LLOYDS BANKING GROUP PLC 4,98%
  6. INGA – ING GROEP NV 4,52%
  7. ISP – INTESA SANPAOLO 3,70%
  8. BBVA – BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA 3,70%
  9. BARC – BARCLAYS PLC 3,33%
  10. CSGN – CREDIT SUISSE GROUP AG AG 3,21

Buiten deze 10 grootste posities zijn ook banken als Société Générale, Deutsche Bank en KBC Groep vertegenwoordigd. In totaal zijn er 65 posities in Europese bankaandelen waarmee u met deze ETF rechtstreeks op in kunt spelen. De spreiding is zowel een voordeel als een nadeel. Zo is het een voordeel dat u niet toevallig net de verkeerde bank kiest om in te beleggen. Een nadeel is dat het resultaat van de best presterende banken wordt gedrukt door het resultaat van de slechtst presterende banken.

Meer informatie over Europese bankaandelen en ETF’s leest u op het beursforum.

Kopafbeelding van Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.