Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen in opties: welke basisbeginselen zijn er?


Uw advertentie hier?


Beleggen in opties: welke basisbeginselen zijn er?

beleggen in opties

Beleggen in opties vinden mensen vaak eng. Toch is dit niet nodig. Bovendien kunnen opties een goedkope manier zijn om toch goede beleggingsresultaten te halen. In dit artikel leggen we de basisbeginselen uit en bespreken we enkele veel voorkomende termen. Zo kunt u goed voorbereid aan de slag om (hopelijk) goede beleggingsresultaten te halen.

Beleggen in opties, hoe werkt dat?

Om het beleggen in opties goed te begrijpen heeft u een basis nodig. We beginnen dan ook met de uitleg wat een optie is, welke soorten opties er zijn en wie de betrokken partijen zijn. Daarnaast bespreken we de prijs van een optie. Er zijn tal van boeken over de werking en het beleggen in opties en daarom is dit artikel beperkt tot een aantal basisbegrippen. Een aantal van deze boeken verschijnen als afsluiting van dit artikel.

Wat is een optie?

Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen. In geval van beleggingsopties ligt de (ver-)koopprijs ook vast. Bij aandelenopties is één optie (ook wel handelseenheid, unit of trading genoemd) vastgesteld op een blok van 100 aandelen. Dat wil zeggen dat de onderliggende waarde meestal 100 aandelen zijn.

Een optie wordt altijd uitgeschreven door de ene partij. Deze noemen we de schrijver. De andere partij, de koper, is degene die de prijs voor een optie, premie genoemd, wil betalen. De schrijver is ook de partij die de verplichting moet nakomen als de koper zijn optie uitoefent.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


Callopties

Koopt u een calloptie dan verkrijgt u hiermee het recht om een bepaalde onderliggende waarde binnen een vastgestelde periode te kopen tegen een van tevoren bepaalde prijs. U speelt hiermee in op een stijging van de onderliggende waarde. Het bedrag waarvoor de optie wordt verhandeld is de optiepremie. U kunt ook een calloptie schrijven. Hiermee verplicht u zich ertoe om een onderliggende waarde tegen een van te voren afgesproken prijs te verkopen.

Putopties

Koopt u een putoptie dan verkrijgt u hiermee het recht om een bepaalde onderliggende waarde binnen een vastgestelde periode te verkopen tegen een van tevoren bepaalde prijs. U speelt hiermee in op een daling van de onderliggende waarde. U kunt ook een putoptie schrijven. Wie een putoptie schrijft verplicht zich om een onderliggende waarde af te nemen voor een van te voren bepaalde prijs.

Gedekte en ongedekte opties

Bij gedekte opties is de onderliggende waarde in het bezit van de schrijver. Bij een ongedekte optie is dat niet zo. Dit betekent dat de schrijver op het moment dat de (ver-)koper wil (ver-)kopen de onderliggende waarde moet leveren. Stel voor dat men een calloptie schrijft om een aandeel voor $ 100,- te verkopen over een maand. Wanneer u de aandelen van dit bedrijf al in bezit hebt kunt u dus direct leveren als de koers hoger staat. Stel dat de koers over een maand gestegen is naar $250 dan, wanneer u de onderliggende waarde niet bezit, zult u dus voor die prijs in moeten kopen om te kunnen leveren aan de afgesproken prijs van $ 100. Aangezien 1 optie meestal over een blok van 100 aandelen gaat kunnen de verliezen bij ongedekt schrijven enorm oplopen.

Europese en Amerikaanse opties

Anders dan mensen denken heeft dit niets met geografie te maken. Opties worden geschreven voor een bepaalde periode. De expiratiedatum is de einddatum van het contract. Europese opties mag u alleen op de expiratiedatum uitoefenen. Hiermee kunt u dus niet profiteren van tussentijdse koersstijgingen op de onderliggende waarde (het goed waar de optie op rust). Amerikaanse opties kunt u als koper gedurende de looptijd op ieder moment uitoefenen.

Risico’s bij beleggen in opties

De risico’s met het beleggen in opties kunnen enorm zijn, zeker voor wie er mee onbekend is. Wie bekend is met de handel in aandelen weet dat doorgaans verliezen en winsten beperkt zijn. Het komt dan ook niet vaak voor dat aandelen 10 procent in waarde toenemen of afnemen. Bij opties is dit anders, hierbij zijn de procentuele schommelingen vaak fors. Een onderliggende waarde die enkele procenten stijgt of daalt kan zorgen voor opties die tientallen procenten stijgen of dalen. Dit komt door de hefboomwerking van opties. Een verlies van de gehele investering is in theorie mogelijk. Wie callopties schrijft zonder de onderliggende waarde te bezitten kan zelfs een onbeperkt verlies lijden.

Risico’s worden door brokers vaak beperkt doordat de rekeninghouder over voldoende onderpand moet beschikken. Dit noemt men ook wel een margin aanhouden. Als er onvoldoende margin ontstaat zult u snel voor meer onderpand moeten zorgen om te voorkomen dat de broker overgaat tot het liquideren van posities. Dit wil zeggen dat de broker posities verkoopt om uw margin weer voldoende te maken.

Dat de risico’s enorm kunnen zijn zegt ook iets over het mogelijke rendement. Rendement en risico gaan hand in hand en de rendementen met opties kunnen dan enorm zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij voorkennis vaak eerder opties worden verhandeld in plaats van de aandelen. Het beleggen in opties is ook redelijk geliefd bij een aantal beleggers en speculanten vanwege de lage transactiekosten. Zo zijn LYNX en DEGIRO brokers met lage transactiekosten voor opties.

Boeken over beleggen in opties

Dit artikel is summier wat betreft het beleggen in opties en de werking van bijvoorbeeld de Grieken. Daarom zijn er al diverse boeken over opties verschenen. Onderstaande boeken zijn een aantal titels die aan te raden zijn voor wie zich verder wil verdiepen in beleggen in opties.

Meer over opties op het beursforum

Kopafbeelding van Shutterstock

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.