Beleggen in waterstof? Milieuvriendelijk en mogelijk goed rendement

beleggen in waterstof

Beleggen in waterstof is een belegging die nog niet heel bekend is maar wel toekomst in zit. Toch is het eigenlijk logisch, de voorraad fossiele brandstof is eindig en alternatieve energiebronnen zijn vaak nog duur of beperkt beschikbaar. Waterstof is zeker geen nieuwe vinding. Wel nieuw zijn de vele toepassingen die voor waterstofenergie worden ontwikkeld. Het is ook nieuw dat overheden grootschalig in deze vorm van energieopwekking investeren. Daarom lichten wij graag meer toe over waterstof, hoe u hierin kunt beleggen en geven wij antwoord op vijf belangrijke vragen.

Waarom zou u nu moeten beleggen in waterstof?

Allereerst is er een enorme markt voor waterstof. Iedere toepassing die nu op (lithium) batterijen werkt zou ook op waterstofenergie kunnen werken. Daarbij worden de productietechnieken steeds goedkoper en ontstaat er een stabiele, groeiende vraag naar waterstof. Hierdoor is de productiecapaciteit beter te plannen en wordt productie dus goedkoper. Gevolg daarvan dan is dat waterstof ook kostentechnisch steeds interessanter wordt.

Vervolg na advertentie

Lees verder na de tabel
Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra's o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Hoe toekomstbestendig is beleggen in waterstof?

Inmiddels is gebleken dat je op waterstof verder kunt rijden dan op elektriciteit. Daarmee is waterstof geschikt als brandstof voor zware of ver reizende voertuigen. Daarnaast is waterstof ook erg geschikt als opslagcapaciteit voor overtollige zonne-energie of windenergie. Voor de toekomst zijn er dus veel mogelijkheden om waterstof toe te passen. Daarmee hebben producenten goede vooruitzichten en dat is gunstig voor de rendementsverwachting.

Hoe denkt de overheid over waterstof?

In diverse landen dragen overheden bij aan de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Japan heeft zelfs de ambitie uitgesproken om koploper in waterstoftechnologie te worden. Zij hebben een integrale aanpak gelanceerd. Ook Nederland en Europa stellen miljoenen aan subsidie ter beschikking voor onderzoek naar de toepassingen van waterstof.

Investeren bedrijven in waterstof?

In Nederland is een samenwerking gesloten tussen bedrijfsleven, universiteiten, energieleveranciers en overheidsdiensten zoals de Rotterdamse haven. Deze waterstofcoalitie pleit voor grootschalige investeringen in waterstof en wil zelfs de mogelijkheden onderzoeken om het aardgasnet om te vormen tot transportnet voor waterstof als het aardgas niet meer gebruikt wordt. Bovendien hebben 13 multinationals in 2016 de ‘hydrogen council’ opgericht. Dit zijn Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW Group, Daimler, Engie, Honda, Hyundai Motor, Kawasaki, Shell, De Linde Group, Total en Toyota. Zij investeren de komende jaren ruim 10 miljard in waterstoftoepassingen. Een oplettende belegger ziet al direct namen voorbij komen waarin men kan beleggen.

Beleggen in waterstof heeft de toekomst

Uit al deze toepassingen blijkt dat beleggen in waterstof de toekomst heeft. De vraag is niet meer óf maar wanneer waterstof de hoofdrol in energieproductie gaat opeisen. Daarom kan het nu, voordat de massa hierin stapt, een goed moment zijn om te beleggen in waterstof.

Welke bedrijven kiezen om te beleggen in waterstof?

Het is moeilijk te voorspellen welke bedrijven koploper worden in de trend van de toekomst. Op dit moment is Air Products en Chemicals de grootste verdeler van waterstof wereldwijd. Zij heeft een marktaandeel van liefst 40 procent. Het aandeel is genoteerd in Amerika onder de ticker APD en het bedrijf heeft een beurswaarde van 37 miljard dollar. Het Nederlandse bedrijf Hygear houdt zich ook steeds meer bezig met waterstoftechniek. Zij bouwt eigen waterstoffabrieken, onder meer in Arnhem. Verder zijn de multinationals in het hydrogen council ook het volgen waard.

Buiten de toch wel grote namen uit het hydrogen council zijn er ook kleinere spelers die zich toespitsen op waterstof. Nu moet klein een beetje genuanceerd worden want het zijn bedrijven met een beurswaarde van 100 tot 750 miljoen dollar. Dit zijn dan ook potentiële bedrijven voor wie wil beleggen in waterstof.

  • Ballard Power Systems, ticker BLDP, 747 miljoen dollar beurswaarde
  • Plug Power, ticker PLUG, 406 miljoen dollar beurswaarde
  • Hydrogenics Corporation, ticker HYGS, 105 miljoen dollar beurswaarde

De genoemde bedrijven in dit artikel zijn geen beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopen. Wilt u meer lezen over het beleggen in waterstof bezoek dan het onderwerp op het beursforum.

Afbeelding van Shutterstock


Direct het laatste beursnieuws: