Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

ABN AMRO MeesPierson nog positiever over energieaandelen

ABN Amro aandeel beursgang

Private bank ziet sector financiële instellingen als minder kansrijk – ABN AMRO MeesPierson is nog positiever geworden over aandelen in de energiesector. Vorige maand verhoogde de private bank van ABN AMRO de positie in grondstoffen al van neutraal naar overwogen. Inmiddels heeft de bank ook haar positie in energieaandelen verder opgeschroefd. Dit is in lijn met de positieve vooruitzichten voor grondstoffen. De sterkere positionering in energieaandelen gaat ten koste van aandelen in de sector financiële instellingen, waar de private bank minder positief over is geworden. Daarnaast is recentelijk winst genomen op vastgoed, waarin ABN AMRO MeesPierson nu neutraal is. Meer algemeen blijft de private bank beleggers adviseren om te investeren in risicovolle beleggingscategorieën. Daarbij hebben aandelen en grondstoffen de voorkeur boven obligaties. 

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: “Onze positieve prognoses voor de olieprijzen zijn voor ons een reden om nog positiever te zijn over de energiesector. Stijgende olieprijzen hebben een directe impact op de grote oliemaatschappijen. Bovendien is er indirect een positieve uitwerking op bedrijven actief in de oliedienstverlening, omdat een hogere olieprijs tot meer investeringen leidt. Na jaren van achterblijvende investeringen verwachten we daarom betere tijden voor dienstverleners in de olie-industrie. Met name voor ondernemingen actief in technologie, projectbeheer, technische diensten en producten voor de energiesector verwachten we gunstige ontwikkelingen. We zijn ook positief over het beleggingspotentieel van grondstoffen. Dit is gebaseerd op een positieve inschatting van de energieprijzen en gunstige prognoses voor andere soorten grondstoffen.”

Vervolg na advertentie
Minder gunstige vooruitzichten Europese banken

De verhoging van de positie in energieaandelen gaat ten koste van aandelen in de financiële sector. ABN AMRO MeesPierson doet beleggers de suggestie om met name hun belang in Europese banken te verminderen. Wessels: “Er zijn verschillende oorzaken waardoor aandelen van Europese banken dit jaar minder goed presteren dan de bredere Europese aandelenmarkt. Onder andere de politieke situatie in Italië, de blootstelling aan de markten in de Europese periferie en Turkije, en het trage tempo waarin de Europese Centrale Bank (ECB) de rente terugbrengt naar een normaler niveau, spelen hierbij een rol. Ten opzichte van Europese banken zijn Amerikaanse banken winstgevender en hebben ze ook een betere marge. Eerder deze maand hebben we daarnaast winst genomen op onze positie in vastgoed. Het onderliggende beeld bij vastgoed is nog steeds goed, maar waarderingen zijn onaantrekkelijker geworden. Ook onze verwachting van een verder verzwakkende dollar spreekt niet in het voordeel van vastgoed.”

Situatie obligatiemarkt blijft lastig

ABN AMRO MeesPierson blijft de situatie op de obligatiemarkt lastig vinden en blijft terughoudend met obligaties in de portefeuille. De rente op de belangrijkste Europese staatsobligaties blijft namelijk laag. Deze staatsobligaties kunnen bovendien niet concurreren met het rendement op liquiditeiten, dat ook nog zeer laag is. Het duurt waarschijnlijk nog enige tijd voordat staatsobligaties weer hun traditionele, fundamentele rol in een goed gespreide beleggingsportefeuille gaan vervullen. Speciale aandacht gaat binnen de eurozone uit naar Italiaanse staatsobligaties, die worden meegezogen in het politieke drama dat het land in de ban houdt. De risico-opslagen (spreads) op Italiaanse staatsobligaties waren drastisch opgelopen, voordat ze onlangs weer wat afnamen. Zowel kredietbeoordelaar Fitch als Moody’s heeft Italië op een ‘negative watch’ gezet. ABN AMRO MeesPierson voorziet een opluchtingsreactie in de obligatiemarkten als de overeengekomen Italiaanse begroting uiteindelijk aan de richtlijnen van de EU blijkt te voldoen. In opkomende markten staan staatsobligaties onder druk door de onrust op de financiële markten in Turkije en Argentinië. ABN AMRO MeesPierson meent echter dat de fundamentele positie van opkomende markten sterk blijft en dat een ernstige besmetting onwaarschijnlijk is. Daarom houdt de bank vast aan deze staatsobligaties. Een gevaar kan wel liggen in hoe opkomende markten reageren op verdere renteverhogingen door de Amerikaanse Fed.

Meer nieuws en informatie op het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >